adhara

Edukacija o smjernicama dječje prehrane u Petrinji

Mr. sc. Irena Švenda sudjelovala je na projektu edukacije o smjernicama u prehrani djece za škole i vrtiće u Petrinji. Glavni organizator je centar Humanika, a sama edukacija održala se 15.11.2018. u OŠ Dragutin Tadijanović.

Okupilo se tridesetak polaznika: ravnatelji, odgajatelji, nastavnici, kuhari, osobe iz zavoda za javno zdravstvo i gradskog ureda. Naučili smo bitne nutritivne principe, o kombinaciji hrane, vrijednosti žitarica, mahunarki i povrća. U skladu s tim, predstavljen je i primjer tradicionalnog jelovnika na nutritivno vredniji način, ali i inovativna šarena jela bogatog okusa. Za recepte smo koristili petrinjsku bundevu, ukusan proso, mediteranske začine, brudet itd.

Centar Humanika pripremio je i bogatu zakusku kako edukacija ne bi bila samo “na papiru”. Entuzijazma nije nedostajalo, a iduće godine kreće i pisanje jelovnika za petrinjske vrtiće i škole.

U galeriji slika možete vidjeti kockice integralnog kruha, ćevapćiće i i popečke od žitarica i pečenu bundevu, namaze od cikle, graha i slanutka, sok od aronije, francusku salatu s biljnom majonezom.