Kako iskoristiti vitamine iz hrane
Zbog pogrešna načina proizvodnje, pohranjivanja i kuhanja, hrana često ne sadrži sve ono što smo mislili. Da biste što bolje iskoristili hranjive tvari preporuke je da se pridržavate sljedećih uvjeta:
- Želite li iz svježeg povrća dobiti vitamin C i vitamine B skupine, operite ga, ali ga nemojte namakati.
- Zaboravite praktičnost i salatu napravite neposredno prije no što ćete ju pojesti. Narezano voće i povrće stajanjem gubi vitamine.
- Svježe povrće sjeckajte i kosajte oštrim nožem. Gnječenjem povrća smanjujete sadržaj vitamina A i C.
- Umjesto da svježe voće i povrće nekoliko dana držite u hladnjaku, bilo bi bolje kupiti zamrznuto. Sadržaj vitamina u zamrznutim mahunama bit će veći od onoga u svježim koje ste tjedan dana držali u hladnjaku.
- Zamrznuto meso odmah stavite u zamrzivač kako biste spriječili gubitak hranjivih tvari i razvoj bakterija.
- Iako su vanjski listovi zelene salate neugledniji od unutarnjih, bogatiji su kalcijem, željezom i vitaminom A.
- Zamrznuto povrće prije kuhanja nemojte odmrzavati.
- Lišće brokule bogatije je vitaminom A negoli cvijet i stabljike.
- Kratko kuhana ili napola skuhana riža sadrži više vitamina od polirane, a smeđa riže je hranjivija od bijele.
- Kuhanjem u bakrenim posudama uništavate vitamin C, folnu kiselinu i vitamin E.
- Kuhanjem u posuđu od nehrđajućeg čelika, vatrostalnog stakla i emajla najbolje ćete sačuvati hranjive tvari.
- Kuhajte što kraće i u što manjoj količini vode.
- Konzervirano povrće isperite kako biste uklonili višak soli.
- Krumpir pecite i kuhajte u kori kako biste sačuvali što više vitamina.
- Vodu u kojoj ste kuhali povrće upotrijebite za juhu, sok od mesa za umake, a sirup iz konzervi voća za deserte.
- Povrće koje ste donijeli s tržnice odmah stavite u hladnjak.
Izvor: Mindell, E. Vitaminska biblija za 21. stoljeće, Zagreb, Mozaik knjiga, 2001.