vitamini-adhara-nutricionizam-ayurveda

Kako iskoristiti vitamine iz hrane

Zbog pogrešna načina proizvodnje, pohranjivanja i kuhanja, hrana često ne sadrži sve ono što smo mislili. Da biste što bolje iskoristili hranjive tvari preporuke je da se pridržavate sljedećih uvjeta:

  1. Želite li iz svježeg povrća dobiti vitamin C i vitamine B skupine, operite ga, ali ga nemojte namakati.
  2. Zaboravite praktičnost i salatu napravite neposredno prije no što ćete ju pojesti. Narezano voće i povrće stajanjem gubi vitamine.
  3. Svježe povrće sjeckajte i kosajte oštrim nožem. Gnječenjem povrća smanjujete sadržaj vitamina A i C.
  4. Umjesto da svježe voće i povrće nekoliko dana držite u hladnjaku, bilo bi bolje kupiti zamrznuto. Sadržaj vitamina u zamrznutim mahunama bit će veći od onoga u svježim koje ste tjedan dana držali u hladnjaku.
  5. Zamrznuto meso odmah stavite u zamrzivač kako biste spriječili gubitak hranjivih tvari i razvoj bakterija.
  6. Iako su vanjski listovi zelene salate neugledniji od unutarnjih, bogatiji su kalcijem, željezom i vitaminom A.
  7. Zamrznuto povrće prije kuhanja nemojte odmrzavati.
  8. Lišće brokule bogatije je vitaminom A negoli cvijet i stabljike.
  9. Kratko kuhana ili napola skuhana riža sadrži više vitamina od polirane, a smeđa riže je hranjivija od bijele.
  10. Kuhanjem u bakrenim posudama uništavate vitamin C, folnu kiselinu i vitamin E.
  11. Kuhanjem u posuđu od nehrđajućeg čelika, vatrostalnog stakla i emajla najbolje ćete sačuvati hranjive tvari.
  12. Kuhajte što kraće i u što manjoj količini vode.
  13. Konzervirano povrće isperite kako biste uklonili višak soli.
  14. Krumpir pecite i kuhajte u kori kako biste sačuvali što više vitamina.
  15. Vodu u kojoj ste kuhali povrće upotrijebite za juhu, sok od mesa za umake, a sirup iz konzervi voća za deserte.
  16. Povrće koje ste donijeli s tržnice odmah stavite u hladnjak.

Izvor:  Mindell, E. Vitaminska biblija za 21. stoljeće,  Zagreb, Mozaik knjiga, 2001.