tipovi-yoge

Koji je moj tip yoge?

Jeste li u potrazi za načinom kako ponovno postati fit, obnoviti mišićnu masu, poboljšati fleksibilnost mišića, ali istodobno i kako opustiti um i poboljšati opće raspoloženje u isto vrijeme? Ako je tako, yoga može biti savršen odgovor na vaše pitanje. Ova drevna umjetnost datira još od prije 5000 godina, a danas je jedan od najpopularnijih oblika vježbanja u cijelom svijetu. Yoga nudi mnoge zdravstvene prednosti uključujući povećanje snage, ravnoteže, energije te smanjenje stresa s kojim se većina nas svakodnevno bori, također pomaže pri prevenciji ili kontroliranju bolesti i depresije. Postoji mnogo različitih vrsta yoge, tako da je lako pronaći stil koji će odgovarati upravo vama i vašim mogućnostima.

Tipovi yoge

Hatha

Hatha je odličan tip yoge za početnike ili one koji traže uklanjanje stresa, jer uključuje usporene i nježne poze, kontrolira dah i meditaciju. To je kombinacija osnovnih elemenata yoge i dobra polazna točka za početnike.

Vinyasa

Vinyasa uključuje yogu brzog tempa i sinkroniziranog disanja. Često se naziva “flow” yoga jer se pokreti i dah stapaju u glatki kontinuirani pokret. To je odličan tip za one koji traže aktivniji oblik yoge.

Ashtanga

Ashtanga je vrlo intenzivan oblik yoge, a najprikladnija za one koji već imaju iskustva s njom. To uključuje postojano disanje i kontinuirane poze. Vrlo je dobra za povećanje snage mišića i tonus i često se naziva ‘power yoga’ zbog svoje fizički zahtjevne prirode.

Bikram

Bikram yogu osmislio je Bikram Choudhury 1970. u Los Angelesu te je postala poznata kao “hot yoga”. Vježbači rade na seriji od 26 poza u dobro zagrijanoj prostoriji. To pomaže da se opuste mišići, poveća fleksibilnost i detoksicira tijelo znojenjem.

Restorative

Restorative yoga fokusira se na povezivanje tijela i uma i sastavljena je od položaja važnih za vraćanje energije tijelu. Vježbe mogu uključivati rekvizite kao što su deke, užad i blokovi za poravnavanje tijela i mnoge od poza izvode se u ležećem položaju.

Bilo da je vaš cilj oslobađanje stresa i napetosti nakon napornog dana usklađivanjem uma i tijela ili znojenjem kroz intenzivni trening ovdje ćete sigurno naći stil yoge koji odgovara baš vama. Vježbanjem yoge ne samo da ćete izgledati i osjećati se dobro, ona Vam može pomoći u otklanjanju visokog krvnog tlaka, bolesti srca i depresije.

 

“Yoga je kao glazba: ritam tijela, melodija misli i harmonija duše kreira simfoniju života.” B.K.S. Iyengar