med-adhara-nutricionizam-ayurveda

Med

Zapisi o korištenju meda u prehrani datiraju još od Sumerana. U Babilonu i Egiptu med se koristio kao lijek u tretiranju mnogih poremećaja. Kroz stoljeća sve više je dobivao na popularnosti kroz brojne kulinarske recepte, ali i kao lijek za tretiranje brojnih zdravstvenih poremećaja.

Gdje nam sve med može pomoći?

  1. Alergije

Ideja konvencionalnih tretmana alergija je da prilikom izloženosti manjim količinama alergena možemo pomoći tijelu da ne reagira burno kada je izložen toj supstanci i uočeno je da ako je zabilježena alergija na pelud med može pomoći u ublažavanju alergijskih simptoma. No, med neće pomoći u ublažavanju simptoma koji su primarno uzrokovani peludom drveća koje ne zahtijeva oprašivanje pčelama.

  1. Djeluje na razinu šećera u krvi

Želju za slatkim zadovoljite medom! Njegova slatkoća rezultirat će time da ćemo prije zadovoljiti želju za slatkim, a time i pojesti manju količinu nego da jedemo neku slasticu. Med nema djelovanje na krvni tlak poput fruktoze. Prema istraživanjima uzrokuje nekoliko laganih povećanja glukoze u krvi, a ne nagli porast, pa zatim nagli pad.

  1. Kolesterol i srčane bolesti

U kliničkim studijama utvrđeno je da snižava kolesterol za 7 %, a reducira i razinu spojeva koji se koriste kao markeri za srčane bolesti – snažan dokaz da med ima kardioprotektivno djelovanje!

  1. Zacjeljivanje rana

Med ima antibakterijska svojstva i može se koristiti kao melem kod opeklina i drugih rana. Njegovo antioksidativno te brojna druga svojstva doprinose njegovom učinku na zacjeljivanje rana.

  1. Kašalj

2 čajne žličice meda djelotvorne su kao i sirup protiv kašlja kod djece!

Kada smo prehlađeni gotovo svi posežemo za kombinacijom tople vode (odnosno nekog čaja), limuna i meda što čini odličan antibakterijski napitak.

Kada dodajete med u prehranu ne zaboravite na kalorije. Ima pozitivne učinke na organizam, no ograničite njegovu uporabu na 1 žlicu koju ćete dodati u čaj, jogurt ili izmiješati sa žitaricama. Ako koristite med prilikom pečenja morate biti svjesni da toplina uništava njegove enzime.

Prema ayurvedi, med je izvrstan u prehrani jer balansira sve tri doshe. No, može izazvati probleme poput pojačanog lučenje želučane kiseline i jačeg osjećaja vrućine te općenito neke upale u tijelu kod osoba koje već pate od poremećaja pitte (pogotovo tijekom ljetnih mjeseci).