Med
Zapisi o korištenju meda u prehrani datiraju još od Sumerana. U Babilonu i Egiptu med se koristio kao lijek u tretiranju mnogih poremećaja. Kroz stoljeća sve više je dobivao na popularnosti kroz brojne kulinarske recepte, ali i kao lijek za tretiranje brojnih zdravstvenih poremećaja.
Gdje nam sve med može pomoći?
- Alergije
Ideja konvencionalnih tretmana alergija je da prilikom izloženosti manjim količinama alergena možemo pomoći tijelu da ne reagira burno kada je izložen toj supstanci i uočeno je da ako je zabilježena alergija na pelud med može pomoći u ublažavanju alergijskih simptoma. No, med neće pomoći u ublažavanju simptoma koji su primarno uzrokovani peludom drveća koje ne zahtijeva oprašivanje pčelama.
- Djeluje na razinu šećera u krvi
Želju za slatkim zadovoljite medom! Njegova slatkoća rezultirat će time da ćemo prije zadovoljiti želju za slatkim, a time i pojesti manju količinu nego da jedemo neku slasticu. Med nema djelovanje na krvni tlak poput fruktoze. Prema istraživanjima uzrokuje nekoliko laganih povećanja glukoze u krvi, a ne nagli porast, pa zatim nagli pad.
- Kolesterol i srčane bolesti
U kliničkim studijama utvrđeno je da snižava kolesterol za 7 %, a reducira i razinu spojeva koji se koriste kao markeri za srčane bolesti – snažan dokaz da med ima kardioprotektivno djelovanje!
- Zacjeljivanje rana
Med ima antibakterijska svojstva i može se koristiti kao melem kod opeklina i drugih rana. Njegovo antioksidativno te brojna druga svojstva doprinose njegovom učinku na zacjeljivanje rana.
- Kašalj
2 čajne žličice meda djelotvorne su kao i sirup protiv kašlja kod djece!
Kada smo prehlađeni gotovo svi posežemo za kombinacijom tople vode (odnosno nekog čaja), limuna i meda što čini odličan antibakterijski napitak.
Kada dodajete med u prehranu ne zaboravite na kalorije. Ima pozitivne učinke na organizam, no ograničite njegovu uporabu na 1 žlicu koju ćete dodati u čaj, jogurt ili izmiješati sa žitaricama. Ako koristite med prilikom pečenja morate biti svjesni da toplina uništava njegove enzime.
Prema ayurvedi, med je izvrstan u prehrani jer balansira sve tri doshe. No, može izazvati probleme poput pojačanog lučenje želučane kiseline i jačeg osjećaja vrućine te općenito neke upale u tijelu kod osoba koje već pate od poremećaja pitte (pogotovo tijekom ljetnih mjeseci).