meditacija-adhara-nutricionizam-ayurveda

Meditacija za manje stresa i bolju funkciju mozga

Smatra se da meditacija doslovno mijenja naš mozak!

Meditacija je odličan način da na kraju radnog dana održimo um čistim i mirnim. Osobe koje redovito meditiraju reći će vam da meditacija oslobađa od stresa, ali i da pozitivno utječe na sposobnost mozga. No, da li je to istina?
Na Sveučilištu u Wisconsinu, nakon 8 tjedana u kojima se provodila meditacija,¸ uočili su povećanu aktivnost u predjelu frontalnog režnja, odnosno u regiji koja je više aktivna kod optimističnih ljudi.

Smatra se da meditacija doslovno mijenja naš mozak. Meditacija se povezuje sa smanjenjem stresa, smanjenjem depresije, napetosti, boli i nesanice, a povećanjem kvalitete života na duži period. Znanstvenici su otkrili da postoji razlika u volumenu mozga nakon 8 tjedana meditacije u nekoliko različitih regija mozga između dvije grupe, grupe koja je meditirala i kontrolne grupe.

Uočene su razlike u dijelu limbičkog sustava koji je uključen u samopuzdanje i kontrolu misli, lijevi hipokampus koji sudjeluje u učenju, pamćenju i emocionalnoj regulaciji, razlika kod spoja temporalnog i parijentalnog režnja koji je povezan s razmišljanjem, empatijom i strasti.

Amigdala, dio koji je odgovoran za nervozu, strah i stres općenito, se smanjila u grupi koja je prošla kroz program.
Ovo istraživanje nam daje konkretan dokaz da meditacija može reducirati stres.

Stoga, barem 15 minuta dnevno posvetite se samo sebi i svojim mislima!