Mitovi o debljanju
Veliki je broj teorija o debljanju
Mit: ugljikohidrati nas debljaju
Teorija: Kada jedemo ugljikohidrate naše tijelo ih pretvara u šećere koji se na kraju pohrane u masno tkivo.
Ne debljaju nas ugljikohidrati sami za sebe već višak kalorija koje unesemo. Ugljikohidrati ne podrazumijevaju samo rafinirani šećer nego uključuju povrće, voće i cjelovite žitarice koji su sastavni dijelovi pravilne prehrane.
Mit: ako jedemo masti debljamo se
Teorija: Masti imaju 9 kcal/g, a ugljikohidrati i proteini 4 kcal/g i zato se masti trebaju izbjegavati.
Umjeren unos masti nas dulje drži sitima; masti daju bolji okus hrani, a neophodne su za apsorpciju vitamina A, D, E, K i fitonutrijenata. Pokušajte u prehranu uvrstiti maslinovo i bučino ulje koja sadrže mono- i polinezasićene masne kiseline koje mogu smanjiti rizik od razvoja kardiovaskuarnih bolesti. Smanjite unos zasićenih masti, a izbjegavajte trans masne kiseline prisutne u fast food hrani, margarinu i velikom broju gotove, pakirane hrane.