ljeto-promjene-prehrana-adhara-nutricionizam-ayurveda

Neka ljeto pokrene promjene u prehrani

Srpanj je sa svojim danima već pri kraju, a siječanj u kojem ste da li obećanje da ćete se hraniti zdravije, kretati se i voditi brigu o svome zdravlju je daleko iza nas. Svaki početak je težak, ali zato iskoristite ljeto za početak provođenja svoje odluke.

Kako?!

  1. Sa usvajanjem navika krenite postepeno.

Prvo uvedite što više povrća u svoju prehranu. U odnosu na drugu hranu, povrće ima malo kalorija, visoki udio vlakana i mnogo nutrijenata. Neka čini 2/3 vašeg tanjura.

Nakon toga ubacite barem jednu voćku u dan. Voće može poslužiti kao idealan međuobrok ili izmiješajte nekoliko vrsta voća i napravite ukusan smoothi.

Ne zaboravite i na cjelovite žitarice koje su sastavni dio pravilne prehrane jer su bogate vitaminima B skupine i vlaknima, a orašato voće i sjemenke (poput lana) neka postanu izvor zdravih masnoća u vašoj prehrani. Osim kao ukusan snack za međuobrok mogu se dodavati salatama, umacima, jogurtu, zobenim pahuljicama, no pripazite na količinu koju dodate u obrok jer jesu zdravi, ali su i dosta kalorični.

  1. Planirajte obroke unaprijed.

Isplanirajte obroke za barem 3 dana unaprijed i tako vam se neće dogoditi da pojedete nešto na brzinu kada glad proradi.

Ako nemate ideja što pripremiti, sada je pravo vrijeme za isprobavanje raznih recepata zbog lakše dostupnosti velikog broja povrća i voća. Jedna od vodilja može vam biti i boja – neka tanjur s namirnicama bude što šareniji!

Kao izvor proteina koristite nemasno meso, ribu ili jaja uz nezaobilazne mahunarke. Ne zaboravite na mlijeko i mliječne proizvoda kao odličan izvor kalcija za vaše kosti.

Kako započeti?

  • Masnoće ne smatrajte neprijateljima već se odlučite za uključivanje drugih izvora. Maslinovo ulje, bučino ulje, avokado, ghee, kokosovo ulje, riba.
  • Ne zaboravite na začine: bosiljak, origano, đumbir, kim, češnjak, itd. koji će jelima dati potpuniji okus
  • U svakodnevni mei uvrstite žitarice i leguminoze: npr. smeđa riža, slanutak, leća, kvinoja
  • Orašato voće i sjemenke neka postanu dio salata ili zobenih pahuljica za zajutrak
  • Kao izvor slatkoće koristite med, melasa šećer ili steviju koja vas neće opskrbiti kalorijama.