zadar-zivi-dravo-adhara-ayurveda-nutricionizam

Predavanje „Nutricionizam i ayurveda – mogućnost za zdravlje“

Prirodni i holistički pristup u liječenju i prevenciji bolesti.

“Nutricionizam i ayurveda – mogućnost za zdravlje”

mr. sc. Irena Švenda, mag. nutr.

8.04. 2016. u 18:00 h 

Majke Margarite 6, Planinarsko društvo Paklenica

ULAZ BESPLATAN


Niz predavanja “Zadar živi zdravo” koja uključuju besplatna predavanja i konzultacije o zdravoj prehrani, ayurvedi i kretanju.


Teme predavanja:

  • Prirodni i holistički pristup u liječenju i prevenciji bolesti (spoj ayurvede, nutricionizma, ljekovitog    bilja (fioterapije), yoga terapija i kretanja u prirodi)
  • O ayurvedi – drevna medicina prirodnim putem – alati koje koristi u radu
  • Integrativna medicina današnjice – ponovno ujedinjavanje tradicionalnih terapija i današnje              znanosti (nutricionizma, medicine) – s ciljem postizanja maksimalnih rezultata
  • Ayurvedska teorija bioelemenatadosha – konstitucionalni tipovi pojedinca
  • 6 stadija razvoja bolesti – čitanjem simptoma moguće je spriječiti nastanak i razvoj bolesti
  • Prehrana prema ayurvedsko – nutricionističkim načelima
  • Individualan pristup u kreiranju prehrane i životnog stila – svi smo različiti
  • Tridosha namirnice i ljekovite bilje – za uravnoteženje sve 3 bioelementadosha
  • Dnevna rutina za uravnoteženje dosha

 

Prirodni i holistički pristup u liječenju i prevenciji oduvijek su me inspirirali.

Kroz spoj ayurvede, nutricionizma, ljekovitog bilja (fioterapije) te yoga terapija, a za mene dodatno i kretanja u prirodi dobila sam ono što drevne medicine imaju u sebi – holistički i prirodan pristup.

Ayurveda je znanost i medicina starija više od 5000 godina, dolazi s Indijskog potkontinenta te svoja znanja iskustveno prenosi s generacije na generaciju ayurvedskih stručnjaka, dok je nutricionizam moderna znanost razvijena naprednim tehnologijama, kliničkim istraživanjima s poznavanjem aktivnih tvari hrane.

Prema ayurvedi sve je građeno od 5 elemenata, koji dalje tvore DOSHE (bioelemente) koji određuju konstituciju, metabolizam i mogući nastanak neravnoteže u čovjeku.

Ayurveda je medicina koja najbolje poznaje biljke i hranu koje koristi kao svoje lijekove u procesu uspostavljanja ravnoteže. Kombinacijom s nutricionizmom postižemo da drevna znanja budu shvaćena današnjim modernim znanstvenim očima.

Postoji hrana, ljekovite biljke, terapije masažama i yogom (asane i tehnike disanja) te način života i dnevna rutina koje nam pomažu da ponovno uspostavimo izgubljenu ravnotežu, umanjimo patnju i približimo se vlastitoj sreći i svrsi života.

Mnoge bolesti i neravnoteže su izlječive ako sa njim postupamo na cjelovit način, ustrajno i sa ljubavlju prema prirodi i sebi.

U praksi radim sa osobama koje imaju veće neravnoteže, poput ženskih tegoba, bolesti probavnog sustava, migrena, astma, kožnih bolesti, bolesti štitnjače, autoimunih bolesti, oslabljenog imuniteta, regulacije težine te karcinoma, te sa onima koji žele očuvati već postojeće zdravlje, trudnicama, djecom i obiteljima i sportašima .