Prednosti-konzumiranja-integralne-tjestenine-ayurveda-nutricionizam

Prednosti konzumiranja integralne tjestenine

Uz integralne tjestenine navode se slijedeća svojstva:

  • zbog sadržaja minerala, vlakana i fitata ima manji glikemijski indeks od bijele tjestenine, pa time snižava i ukupan glikemijski indeks obroka, te se osobito preporuča osobama sa šećernom bolesti, kardiovaskularnim bolesnicima i pretilim osobama
  • sadržaj vlakana pomaže probavu te omogućuje bolju peristaltiku (gibanje) crijeva, a time i pražnjenje crijeva čime sprječava opstipaciju
  • također sadržaj vlakna omogućuje da se na njih veže dio masnoća (kolesterola i triglicerida) iz hrane čime utječe na sniženje kolesterola u krvi
  • studije su pokazale kako saponini, fitosteroli, skvaleni, orizanol (u rižinoj tjestenini) i tokoferoli smanjuju razinu kolesterola u krvi
  • sadrže i fitokemikalije (fenolne komponente, saponini, lignani, fitinska kiselina) od kojih neke poput fenola imaju jak antioksidativni potencijal te štite stanice od mutacija i nastanka karcinoma, dok druge poput lignana mogu smanjiti rizik od nastanka koronarne bolesti srca i hormon-like karcinoma