Patlidan-u-ulju-ayurveda-nutricionizam

Recept: Drugačija zimnica – pečeni patliđani u ulju

Zimnica od patliđana pečenih u ulju

Sastojci:
2 patliđana
3 češnja češnjaka
mažuran
maslinovo ulje

Način pripreme:
Patliđane ogulimo i narežemo na ploške, posolim, opteretimo zdjelom ili nekim drugim teretom te pustimo stajati oko 2h da puste tekućinu.
Osušimo ih na krpi te premažemo uljem. Ispečemo ih u pećnici na 180ºC, 10 min ili kratko na kuhinjskom roštilju.
Kada se ohlade u staklenke ulijemo ulje da prekrije dno te slažemo patliđane na način da nakon svaka cca. 2 reda posložimo ploške češnjaka i pospemo mažuranom. U napunjenu staklenku nadolijemo ulje i zatvorimo. Ulje štiti od utjecaja zraka i oksidacije tkiva povrća kroz nekoliko mjeseci.

Tako pripremljeni patliđani, zapravo su gotova hrana i jednostavno ih možemo poslužiti uz bruschete od kukuruznog kruha te posipane parmezanom.
U zimske dane dati će nam drag okus Mediterana te nas zagrijati podsjećajući nas na toplo ljeto.