Radionica kuhanja: “Kesten i bundeva”
Održali smo prvu radionicu iz ciklusa radionica pod nazivom “Kesten i bundeva”.
Kesten i bundeva uklapaju se u jesensku dekoraciju doma i vrta, no još su vrednije kao dio sezonske prehrane. Svi smo kušali kuhane ili pečene kestene, ali od ove energetski bogate namirnice možemo spravljati razna jela poput juhe. Kesten spada u orašaste plodove i kao takav jedini sadrži vitamin C. Osim toga, bogate je vitaminom B6, kalijem, folnom kiselinom i vlaknima. Od kestena se može napraviti i brašno zbog visokog udjela ugljikohidrata. Pokazuje se idealnim za sportaše te osobe oboljele od kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti. Čaj od lista kestena dobar je saveznik u borbi protiv astme i bronhitisa. S druge strane, bundeva prepoznatljiva po jarko narančastoj boji ukazuje na to da je bogata beta karotenom-snažnim antioksidansom. To znači da bundeva pridonosi borbi protiv slobodnih radikala, sprečava razvoj tumora i jača imunološki sustav. Bogata je raznim vitaminima i mineralima i kao takva dio je liste namirnica kod raznih bolesti i poremećaja: zatvor, debljina, upale debelog crijeva, artritis, giht, smanjivanje kolesterola, problemi s mokraćnim mjehurom i prostatom itd. Bundeva je veoma zahvalna namirnica u kuhinji jer je od nje moguće spraviti pite, juhe, slastice i ostala jela. U prehrani se koristi i bučino ulje, bundevine sjemenke i bučino brašno.
Na radionici kuhanja smo pripremali slatka i slana jela od bundeve: juha od kestena, bundeva na slani način te nutritivno bogate slastice od jesenskih plodova.
Više o ostalim radionicama saznajte na linku.
OGRANIČEN BROJ MJESTA, REZERVIRAJ SVOJ TERMIN – prijave i informacije na: adhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304.
INFORMACIJE ZA UPLATU: IBAN HR4724020061100664099.
NAPOMENA: U slučaju popusta za nezaposlene, studente ili umirovljenike molimo da isto navedete prilikom prijave.