Recept: Kiselo zelje na „međimurski način“
Donosimo vam recept kiselog zelja na salatu koje se često priprema u Međimurju.
Sastojci:
Kiselo zelje sa bućinim uljem
Kiselo zelje – 1 šalica
Bućino ulje – 1-2 žlice
Kuhani kukuruz – 3 žlice
Kiselo zelje se ispere od viška kiseline i soli, te ocijedi. Doda se bućino ulje i kuhani kukuruz i sve pomiješa. Idealna je salata i prilog uz zimske obroke kada se jede teža, masnija i pržena hrana.
Kiselo zelje prema ayurvedi zagrijava tijelo, pomaže zdravlju srca, pojačava probavnu – vatru agni, čini se sve što nam je bitno tijekom zime. Također podiže i kvalitetu zraka/vate u našem organizmu, te za osobe vata konstitucije ipak bi bilo bolje da se kiselo zelje kratko termički obradi kako ne bi bilo preteško za njihov probavni sustav.