Bakalar-na-bijelo-adhara-ayurveda-nutricionizam

Ukusna juha od bakalara

Blagdanski doživljaj obogatite bakalarom na bijelo, niskokaloričnom namirnicom.

Sastojci:
Bakalar – 500 g
Krumpir – 4 kom
Češnjak – 6 češnjeva
Peršin – 2 žlice lišća
Maslinovo ulje
Bijelo vino – 1,5 dl
Sol, papar –crni, mljeveni, zeleni papar u zrnu

Način pripreme:
Bakalar se namoći preko noći te se slijedeći dan stavi kuhati dok ne omekša. U vodu za kuhanje dodamo 1 žlicu zelenog papra u zrnu i bijelo vino. Količinu vode odredimo prema količini tekućine koju želimo na kraju dobiti, a treba biti toliko da se može jesti sa žlicom. Krumpir skuhamo u ljusci te ogulimo i izrežemo na kockice. Na malo ulja popirjamo češnjak, vrlo kratko da samo malo pusti miris, te dodamo na komade natrgan bakalar (prethodno procijeđen) i kuhan krumpir. Pirjamo kratko,oko 5 min, te dodamo ostatak vode od kuhanja i začine i kuhamo zajedno oko 10 min. Peršin i ostatak maslinovog ulja dodamo na kraju kuhanja kako bi se očuvali vrijedni sastojci.
U vegetarijanskoj inačici bakalar zamijenite dimljenim tofuom.

Dobar tek!

Irena Švenda