Recept: Norveški kolač od mrkve
Verzija norveškog kolača bez glutena i laktoze.
Ovaj kolač je odličan primjer promjene načina prehrane bez izbacivanja deserta, te uz dozu kreativnosti i želje za promjenom nastala je verzija norveškog kolača bez glutena i laktoze.
Autorica ovog recepta je naša klijentica Elena Blažić.
Sastojci:
- 50 g rastopljenog gheea
- 50 g kokosovog ulja
- 1 jaje
- 1 dl kokos-šećera
- 30 g rižinog brašna
- 30 g bezglutenskog brašna
- 30 g prosenog brašna
- 15 g zobenog brašna
- 1/3 žličice praška za pecivo
- 1/3 žličice sode bikarbone
- 1 žlica psiliuma
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- prstohvat muškatnog oraščića
- 170 g sitno ribane mrkve
- 50 g mljevenih badema
Postupak:
- Prvo istopiti maslo i dodati mu ulje. Pećnicu uključiti na 180°C.
- Jaja izmutiti mikserom i dodati šećer (bit će kao krema jer kokosov šećer ne daje pjenu). Dodati maslo s uljem i dalje mutiti. Zatim lagano dodati brašno s praškom za pecvo, sodom i začine (cimet, đumbir, muškatni oraščić). Na kraju umiješati mrkvu i badem i ručno, žlicom, izmiješati i izjednačiti smjesu.
Ako se koristi kokosovo ulje, treba to raditi brzo jer se smjesa brzo stvrdne.
Prebaciti u namašćen kalup (duguljasti kao za štrucu) i peći oko 50 min na 180°C. Neće narasti kao “pravi” kolač.
Krema
Masnoću koja se digla od 0,5 l kokosova mlijeka istući s 30 grama kokos-šećera, dodati 0,5 dl kokosovog vrhnja da bude kremasto. U to sam dodala nepoznatu količinu agar-agara (možda oko 1 žličicu praha), koji sam prokuhala oko 5 minuta u malo vode (pretvorio se u žele).
- Gotov kolač ohladiti, razrezati uzduž te premazati kremom.
- Kolač je ukusniji kad odstoji jedan dan u hladnjaku, tada se vlaga iz kreme upije u biskvit, a krema postaje kompaktna.
Dobar tek Vam želimo!