kolac-od-mrkve-adhara-nutricionizam-ayurveda

Recept: Norveški kolač od mrkve

Verzija norveškog kolača bez glutena i laktoze.

Ovaj kolač je odličan primjer promjene načina prehrane bez izbacivanja deserta, te uz dozu kreativnosti i želje za promjenom nastala je verzija norveškog kolača bez glutena i laktoze.

Autorica ovog recepta je naša klijentica Elena Blažić.

Sastojci:
  • 50 g rastopljenog gheea
  • 50 g kokosovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 dl kokos-šećera
  • 30 g rižinog brašna
  • 30 g bezglutenskog brašna
  • 30 g prosenog brašna
  • 15 g zobenog brašna
  • 1/3 žličice praška za pecivo
  • 1/3 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica psiliuma
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 170 g sitno ribane mrkve
  • 50 g mljevenih badema
Postupak:
  1. Prvo istopiti maslo i dodati mu ulje. Pećnicu uključiti na 180°C.
  2. Jaja izmutiti mikserom i dodati šećer (bit će kao krema jer kokosov šećer ne daje pjenu). Dodati maslo s uljem i dalje mutiti. Zatim lagano dodati brašno s praškom za pecvo, sodom i začine (cimet, đumbir, muškatni oraščić). Na kraju umiješati mrkvu i badem i ručno, žlicom, izmiješati i izjednačiti smjesu.

           Ako se koristi kokosovo ulje, treba to raditi brzo jer se smjesa brzo stvrdne.

           Prebaciti u namašćen kalup (duguljasti kao za štrucu) i peći oko 50 min na 180°C. Neće narasti kao “pravi” kolač.

Krema

Masnoću koja se digla od 0,5 l kokosova mlijeka istući s 30 grama kokos-šećera, dodati  0,5 dl kokosovog vrhnja da bude kremasto. U to sam dodala nepoznatu količinu agar-agara (možda oko 1 žličicu praha), koji sam prokuhala oko 5 minuta u malo vode (pretvorio se u žele).

  • Gotov kolač ohladiti, razrezati uzduž te premazati kremom. 
  • Kolač je ukusniji kad odstoji jedan dan u hladnjaku, tada se vlaga iz kreme upije u biskvit, a krema postaje kompaktna.

Dobar tek Vam želimo!