Recept: Varivo od crvene leće
Ovoga tjedna na jelovniku se nalazi crvena leća.
Sastojci:
- 1 glavica luka (srednje veličine)
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 mrkve (srednje veličine)
- 400 g piletine
- 3-4 krumpira, srednje veličine
- 1 rajčica
- četvrtina paprike
- 150 g crvene leće
- crvena slatka paprika
- sol,papar
- 2 l vode
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Crveni luk sitno nasjeckati i popržiti na 2 žlice maslinova ulja, te mu dodati sitno nasjeckani češnjak. Jednu mrkvu naribati,a jednu nasjeckati na sitne kockice. Dodati na luk i nastaviti pirjati.
Meso nasjeckati na sitnije kockice, dodati na isprženo povrće i pržiti sve zajedno 5-10 minuta.
Sitno nasjeckati papriku i rajčicu te dodati mesu.
Posipati sa 2-3 žličice slatke paprike, podliti s toplom vodom, poklopiti i kuhati. Tijekom kuhanja začiniti sa soli i u međuvremenu krumpir oguliti i nasjeckati na sitne kockice, te dodati u varivo.
Crvenu leću oprati i ubaciti u varivo. Kuhati još oko 20-30 minuta.
Po želji može se dodati i nasjeckanog lista peršina.
Leća je u ljudskoj prehrani prisutna još od antičkih vremena. Pripada leguminozama i, za razliku od ostalih pripadnika te skupine, za nju je karakteristično da se brzo skuha bez dodatne predprireme. U prehrani je izvor proteina, vitamina, minerala i vlakana. Postoji nekoliko vrsta leće (crvena, žuta, zelena i mungo grah) koje se razlikuju po veličini i teksturi zrna, no nutritivno su sve vrste slične. U odnosu na druge leguminoze , leća sadrži više proteina.