Savasana-najteza-poza-yoga-adhara-nutricionizam-ayurveda

Savasana – najteža poza u yogi

Jeste se zapitali kako se izvodi?!

Možda izgleda kao odmor na kraju izvođenja vježbi yoge, no ovo je poza koja zahtijeva da budete posve budni i koncentrirani, a opet relaksirani. Savasana predstavlja vrijeme za odmor, ali pod time ne podrazumijeva spavanje.

Ne zvuči baš jednostavno, zar ne?

U Savasani ležite na leđima i opuštate tijelo i um u cilju iskorištavanja svih dobrobiti ove poze.

Tijekom izvođenja ove poze, zažmirite, dišite normalnim dahom i nastojte eliminirati napetost iz tijela. Idealno je da ova poza traje 10 do 20 minuta, no već i nekoliko minuta izvođenja ove poze ima snažan učinak.

 

Koji su učinci ove poze?

Savasana pomaže u ublažavanju depresije, visokog krvnog tlaka, glavobolje, umora i nesanice. Ova poza može smiriti živčani sustav i nastoji da se ostvari ravnoteža unutar čitavog organizma. Umorni mišići se relaksiraju, napetost u ramenima popušta, a oči se zatvaraju da se postigne umirujuće stanje uma. Iako je ova poza jednostavna i ne zahtjeva veliku fizičku aktivnost, mnoge osobe će se složiti da je teška za izvedbu iz razloga što je teško održati opuštenost odnosno ne dopustiti brigama da dopru na površinu.

Nakon što ste završili niz asana odnosno vježbi tijekom treninga, tijelo i um su se već umorili i spremni su za izvođenje Savasane. Vrlo je čest slučaj da je tijelo umorno i žudi za opuštanjem, no u mozak nam dolaze misli i pitanja poput:

  • Koliko će ovo još trajati?
  • Što ću pripremiti za večeru kada se vratim kući s treninga?
  • Da li moja veza funkcionira?
  • Gladna sam.
  • Osjećam miris znoja.
  • Jesam li do danas trebala platiti račun za mobitel?

 

Čak se smatra i normalnim da se tijelo opire ovoj dubokoj relaksaciji. Savasana je krajnji cilj predaje i potrebna je praksa kako bi se opuštanje postiglo u punoj snazi.

U periodu kada je sve brzo i nastojimo riješiti što više obaveza tijekom dana, Savasana je sve važnija asana. Učenje kako ne raditi apsolutno predstavlja i razvoj određene vještine. Ova poza nas uči kako zaboraviti na sat i napraviti mjesta za postizanje mira i harmonije. Neki je uspoređuju da je poput gašenja laptopa nakon cjelodnevnog rada uz ažuriranje prije gašenja i nakon potrebnog ažuriranja laptop radi još bolje.

 

Kako uspješno izvesti Savasanu?

  1. Namjestite se na prostirci i osigurajte si da vam je udubno. Opremite se jastukom, dekicama,… jer što vam je udobnije lakše ćete se opustiti.
  2. Obratite pozornost na instruktora koji će vas navoditi kada udahnuti i kada izdahnuti.
  3. Napravite „sken“ tijela: pokušajte sami odrediti koji dio tijela vam je pun napetosti (ramena, sljepoočnice, kukovi).
  4. Nastojte da trenuci bez misli budu što duži kako biste pronašli što veću mirnoću.