stolisnik kao lijek

Stolisnik i njegova ljekovita svojstva

Achillea millefolium ili stolisnik, potječe iz Europe te može rasti u područjima umjerenog pojasa. Riječ “Achillea” se odnosi na Ahileja, drevnog grčkog junaka iz Trojanskog rata.

On je rekao da je koristio stolisnik za sebe i za svoje vojnike. “Millefolium” znači da “dolazi od tisuću listova”. To se odnosi na vrlo male, fine i pernate listiće ove biljke. Stolisnik biljka nosi još nekoliko imena: stolarski korov, viteški stolisnik, plemeniti stolisnik, starčev papar i krvarenje iz nosa.

Ova biljka biljka je prvi put korištena od strane drevnih Grka prije više od 3000 godina za liječenje vanjskih rana na koži. Cvjetove i listove stolisnika su jeli i pravili od njega čaj. Svježe lišće je korišten za zaustavljanje krvarenja, liječenje gastrointestinalnih problema, snižavanje temperature, smanjenje menstrualnog krvarenja i bolju cirkulaciju. Svježe lišće se također grickalo za ublažavanje bolova kod zuba. Znanstvenici odobravaju stolisnik zbog njegovih prednosti koje se odnose na gotovo svaki organ u tijelu. Mnogo puta stolisnik je kategoriziran kao tonik maternice, koji podržava njenu cirkulaciju. Mnoge studije pokazuju da poboljšava tonus grlića maternice, smanjuje grčeve tijekom menstruacije.

Stolisnik ima antiseptičko djelovanje. Gorki dijelovi i masne kiseline potiču protok žuči iz žučnog mjehura. Poboljšava probavu i spriječava nastajanje žučnih kamenaca. Stolisnik poboljšava iskašljavanje. Djeluje također i adstringentno. Smanjuje simptome alergije kao što su suzne oči i zaštopan nos koji su uzrokovani plijesnima, prašinom, peludi i peruti. On također potiče znojenje u slučajevima gripe, groznice i prehlade i pomaže kod liječenja jednostavne infekcije. Stolisnik se koristi za pomoć u liječenju kožnih bolesti, poput ekcema. Eterična ulja koriste se i utrljavaju na zahvaćena područja. Djeluje i protuupalno te je pronađeno da je bio korišten za liječenje artritisa.

Vrlo je poznat i naširoko se koristi u biljnim lijekovima za vanjska ili unutarnja djelovanja. Cijela biljka se koristi, suha ili svježa i najbolje je kada se ubere dok je u cvatu. Preporučuje se oprez kada se koristi u velikim ili čestim dozama primjenjivanim tijekom dugog vremenskog razdoblja. To eventualno može biti štetno i može uzrokovati osip ili učiniti kožu osjetljivijom na sunčeve zrake.

Listovi imaju gorak okus, ali su dobri u miješanim salatama i najbolje ih je koristiti kada su mladi. Lišće se također mogu koristiti kao konzervans ili aroma za pivo. Od cvjetova i listova mogu se izrađivati čaj i eterična ulja. Osnovne komponente su alfa pinen, acetat, borneol, beta pinen,  cineol, kamfen, kamfor, gama terpinen, limonen, sabinen i triciklen.