kako-vjezbati-dijabetes-adhara-nutricionizam-ayurveda

Kako vježbati kada imamo dijabetes

Vježbanje predstavlja odličan način za očuvanje zdravlja.

Vježbanje predstavlja odličan način za očuvanje zdravlja, a ujedno je i najbolji lijek za srce te predstavlja važan dio terapije kod dijabetesa tip 2. Dijabetes tip 2 se razvija postepeno i uzrok je najčešće povezan s prekomjernom tjelesnom masom ili nedostatkom tjelesne aktivnosti. Svakako se preporuča neki oblik tjelesne aktivnosti, no osobe vrlo često znaju biti suočene s problemom jer ne znaju što odabrati. Istraživanja su pokazala da je najbolja kombinacija aerobnih vježbi i vježbi snage.

Aerobna aktivnost kao što je hodanje ili plivanje jača srce, pluća i mišiće i pomaže u kontroli krvnog tlaka i šećera, te je značajna za gubitak kilograma i masnog tkiva ili za održavanje postojeće tjelesne mase. Navedeno predstavlja ključnu strategiju za osobe s dijabetesom. Treninzi snage (anaerobni trening) pomažu mišićima da bolje reagiraju na inzulin (koji uvodi glukozu u stanice)

Kako započeti?

  1. NAPRAVITI PLAN TRENINGA: Kako je tjelesna neaktivnost jedan od uzroka koji je doveo do dijabetesa, preporuka je da ne krećete s rigoroznim treningom. Neka prvi plan uključi hodanje i postepeno povećavajte kilometre koje prohodate. Naknadno započnite s vožnom bicikla ili plivanjem.
  2. VRIJEME: najbolje vrijeme za aktivnost je oko 1h nakon obroka kada je vjerojatno da će šećer u krvi biti visok.
  3. OGRANIČENJA: prije i nakon vježbanja izmjeriti šećer kako biste bili sigurni kako vaše tijelo reagira na aktivnost.
  4. ZAŠTITITE STOPALA I OČI: odaberite udobne tenisice kako biste spriječili nastanak kožnih ulcera. Ako ste izgubili osjet u stopalima tada izbjegavati aktivnosti koje mogu dovesti do jakog pritiska na stopalo i lomova. Ako ste razvili dijabetičku retinopatiju (promjene u krvnim žilama u jednom ili oba oka) tada izbjegavajte podizanje teških predmeta koji dovode do naglog povećanja krvnog tlaka i posljednično mogu uzrokovati krvarenje u oku.
  5. PRIPREMA: Na zaboravite na vodu i manji obrok, osobito neki snack bogat ugljikohidratima koji će brzo podići razinu glukoze.

Tijekom umjerene aktivnosti zapazit ćemo povećanje otkucaja srca, no moramo biti u mogućnosti da govorimo bez napora jer suprotno, gubitak daha i veliki broj otkucaja srca znači da smo pretjerali s intenzitetom.

Umjerena aktivnost uključuje: brzo hodanje, aerobik u vodi, vožnja bicikla uz izbjegavanje uzbrdica, tenis.

Intenzivna aktivnost uključuje: trčanje, plivanje, vožnju bicikla po uzbrdici, košarku, itd.

Prilikom odabira vježbi snage, poput dizanja utega obraite pažnju da ne pretjerate s težinom utega.