Salicom-kave-do-odrzavanja-tjelesne-mase-adhara-ayurveda-nutricionizam

Kava – voljeti je ili ne

Dio je dnevne rutine!

Dio je dnevne rutine i mnogi ne mogu ni zamisliti da im dan ne započne bez ovog napitka. Osim što je ukusna postoje i istraživanja koja pokazuju i prednosti njene umjerene konzumacije.

Napitak se proizvodi od zrna koje se prvo suše, prže i melju kako bismo dobili napitak koji konzumira više od 54% odraslih osoba. Malena zrna kave ne rezultiraju samo napitkom ugodna okusa već nam daju i manje količine magnezija, kalija i niacina. Sadrži kafein koji ublažava umor i poboljšava koncentraciju. Bogata je spojevima koji djeluju kao antioksidansi: klorogenska kiselina i polifenoli koji štite stanice od djelovanja slobodnih radikala.

Pripazite na količinu! Više od 300 mg kofeina na dan može dovesti do nesanice, nervoze, ubrzanog pulsa. Uzimanje kave u kasnim poslijepodnevnim satima najvjerojatnije će utjecati na spavanje. Previše kave i premalo sna može dovesti do drugih kroničnih stanja. Nefiltirana kava sadrži spojeve diterpene (kafestol i kahveol) koji podižu loš LDL kolesterol, i ako konzumirate oko 5 kava dnevno i krvna slika pokaže porast LDL odmah krenite sa smanjivanjem dnevnog unosa.

Oprez i ako dodajete vrhnje, šlag i zaslađivače jer sadrže zasićene masti i u prehrani su izvor praznih kalorija. Ako ponekada popijete npr. kavu sa šlagom nećete odmah dobiti na težini, no ako ju konzumirate 4 x tjedno, i tako svaki mjesec, tada se višak praznih kalorija jako brzo primjeti.

Postoje prednosti i nedostaci, no ključ je umjerenost. Do 2 šalica na dan za osobe koje nemaju postojećih zdravstvenih problema, a u večernjim druženjima s prijateljima prednost dajte biljnom čaju za mirniji san.