Mrsavljenje-i-debljanje-tijekom-godine-adhara-ayurveda-nutricionizam

Viši BMI = veći rizik od prerane smrti?

Viši BMI = prerana smrt?

Velika internacionalna studija istraživača s Harvarda povezala je visoki BMI s većim rizikom od prerane smrti. BMI je koristan alat za procjenu statusa kako je osoba uhranjena, a predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i tjelesne visine u kvadratnim metrima. Poželjnim se smatra BMI od 18,5 do 24,9.  BMI > 25 predstavlja povećanu tjelesnu masu, a > 30 pretilost koja s BMI > 40 prelazi u gojaznost.

Sakupili su se podaci iz 32 zemlje i uključili su više od 10 milijuna ljudi. Isključili su pušače, oboljele od kroničnih bolesti i osobe koje su umrle tijekom provođenja istraživanja. Kod osoba s povećanim BMI-om (>25 kg/m2) zabilježena je veća vjerojatnost smrtnog slučaja, pogotovo u muškaraca.

Iako je istraživanje obuhvatilo veliki broj ispitanika još se ne može sa sigurnošću utvrditi u kojoj mjeri je BMI rizičan faktor za preranu smrtnost, no i dalje vrijedi da višak masnog tkiva dovodi do povećanja dijabetesa, srčanih oboljenja, karcinoma i neka vam kontrola tjelesne mase bude prioritet.