poslovni-rucak-adhara-nutricionizam-ayurveda

Poslovni ručak – koliko ga plaća naše srce?

Pripazite prilikom odabira obroka.

Osobe koje rade po cijele dane i ako uz to još mnogo putuju, ručak najčešće odaberu u nekom restoranu, nakon ručka popiju neko piće ili kavu, dvije, tri, a dan završe na večeri s kolegama i odabirom odličnog odreska.

Ovisno o odabiru hrane, ovakva rutina se pokazala nezdravom jer povećava rizik od ateroskleroze – nakupljanja masti na unutarnjim stijenkama arterija što s vremenom dovodi do srčanog udara i mnogih drugih oboljenja.

Studija koja se bavila ovom problematikom uključila je preko 4000 muških i ženskih zaposlenika banaka, od 40 do 55 godina, bez simptoma koji bi ukazali na srčana oboljenja.

40% ispitanika pridržavalo se Mediteranske prehrane koja uključuje više mahunarki, povrća, voća, orašastih plodova, ribe, a jednom tjedno crveno meso. 41% ispitanika slijedilo je Zapadnu prehranu koja se temelji na unosu hrane životinjskog podrijetla. 19% je slijedilo prehranu koja se sastojala od povremenog grickanja i obroka u restoranima koji su uključivali crveno i procesirano meso, gazirane i negazirane napitke i alkohol. Zadnja grupa ispitanika pokazala je veću vjerojatnost ranih znakova ateroskleroze nego prve dvije grupe.