Hrana za borbu protiv gripe i prehlade
Stiglo nam je doba godine kada nas napadaju neželjeni virusi odnosno doba gripe i prehlade! Najvažnije je dobro pripremiti imunitet pomoću pravilne prehrane, ali i načina života. Nekoliko nutrijenata je osobito značajno za imunološki sustav: željezo, cink, vitamin C, zatim flavonoidi koji su pronađeni u čaju, jabuci, povrću poput brokule.
Koju hranu svakako uvrstiti u jelovnik:
- Borovnice: utvrđeno je da borovnice imaju najviši nivo antioksidanasa koji se bore protiv bolesti u odnosu na preostalo voće koje se najčešće konzumira. Ove malene bobe sadrže flavonoid kvercetin koji ima antihistaminsko i antiinflamatorno djelovanje (reducira simptome poput suznih očiju i sekreta iz nosa). Zanimljivo je da će i smrznute borovnice imati jednak učinak kao i svježe te ih ne zaboravite ubaciti u jogurt ili smoothie.
- Češnjak: sumporna komponenta alicin u češnjevima češnjaka je snažan antioksidans. 2001. provedeno je istraživanje kojemu su ljudi kroz 12 tjedana uzimali suplement češnjaka, a rezultat je ukazao da su u odnosu na placebo skupinu ispitanici rijetko oboljevali od prehlada. Kod njegovog uzimanja problem predstavlja dah nakon njegove konzumacije, a i on se može spriječiti tako da češnjak uzimate u obliku suplemenata.
- Brokula: šalica brokule sadrži više vitamina C nego jedna naranča! Dodatni bonus su kalcij i vlakna.
- Losos: omega-3 masne kiseline, koje su u lososu prisutne u velikoj količini, potiču proizvodnju limfocita, stanica imuno sustava koje sudjeluju u obrani organizma. Također, losos je dobar izvor vitamina D.
- Batat: β-karoten iz batata u organizmu se pretvara u vitamin A koji održava mukozne membrane nosa i grla zdravima.
- Jogurt: jogurt sadrži poželjne bakterije – probiotike – čija aktivnost se odražava na pravilno funkcioniranje čitavog imunološkog sustava.
Uz pravilnu prehranu s navedenim namirnicama, pravilnu hidraciju i dovoljno odmora pokušajte da ovo bude sezona bez šmrcanja, grlobolje, glavobolje i ostalih neželjenih simptoma!