Yoga-protiv-depresije-adhara-ayurveda-nutricionizam

Kako započeti s vježbanjem yoge

Riječ YOGA dolazi od riječi „Yuja“ koja u prijevodu sa sanskrta znači povezati se.

Vježbanje yoge i njene brojne poze korisne su za um, tijelo, pa čak i za poboljšanje rada organa, a osobito organa probavnog sustava. Ovaj oblik vježbanja tijela i uma ima daleku povijest, a zanimljivo je da je yogu prakticirao i Aleksandar Veliki.

Kada započinjete s vježbanjem yoge:

  1. Vježbajte često i vježbe izvodite pravilno

Yogom postižemo brojne pozitivne učinke na tijelo, um i duh i ti učinci mogu se dovesti do maskimuma uz redovito vježbanje. Kada krenete s vježbanjem važno je da osjetite i vidite učinke, a vrlo je važna i učestalost. Stoga, svaki dan odvojite barem desetak minuta i napravite nekoliko vježbi. Ne zaboravite na pravilno izvođenje poza. Vrlo često dok čitate i slušate o yogi ili gledate snimke yoge na internetu dobivate savjet da vježbate što češće, no u velikom broju slučaja zaboravi se na važnost pravilne izvedbe. Nemojte se ograničiti na poze koje vam idu super već se odlučite i na one s kojima se borite da ih izvedete.

  1. Iskoristite svoj potencijal

Na vježbanju yoge zaboravite na želju za impresioniranjem osobe koja je vodi ili da se istaknete u skupini pred ostalim osobama jer je glavna ideja yoge da se posvetite sami sebi i potrebno je ne uspoređivati se s drugim ljudima. Na satovima nastojte iskoristite vrijeme i da sami sebi dokažete koliko toga možete napraviti.

  1. Pronalazak vlastite osobnosti

Težina poze nije ni približno važna kao to koliko se na nju koncentrirate. Yoga nastoji da se opustite i posvetite tom trenutku izvedbe poze.

  1. Pronađite iskusnog instruktora

Važno je da odaberete osobu kod koje ćete se na satovima osjećati ugodno. Važno je da vas ta osoba motivira i da vas ne gura u zahtjevne poze koje mogu dovesti do ozljeda.

Možda će vam se na početku činiti da ste izgubljeni. Veliki broj poza, uskladiti disanje i pokrete, koncentriraj se na pravilno izvođenje…. no nemojte odustati!. Yoga nije religija, no s vremenom kod nekih osoba postane stil života.