ayurvedski-savjeti-probava-adhara-nutricionizam-ayurveda

Ayurvedski savjeti za bolju probavu nakon blagdana

Dolazi vrijeme blagdana, a time i obilja hrane. Koliko vas je upoznato s osjećajem težine, umora i osjećaja da nećete sve to probaviti iduća 3 dana?? Može li se to spriječiti?

Ayurveda daje neke savjete:

  1. Jesti ranije

Prilikom blagdana neka vam najveći obrok, poput ručka, bude ranije tijekom dana (optimalno vrijeme je od 12 – 15 h) jer će u tom periodu vaša probava biti najaktivnija, te imate mnogo vremena da se sve dobro probavi prije spavanja. Ako vas očekuje obilna večera, tada obavezno doručkujte, te ako je večera u ranijim satima tada preskočite ručak ili pojedite neku voćku jer vam na obilnu večeru nije potreban i takav ručak.

  1. Voda prije obroka

Jedan od najvećeih problema slabe probave je nedovoljno probavnih sokova. Kako biste to spriječili, 20 minuta prije obroka popijte čašu vode sobne temperature što će stimulirati želudac na veću proizvodnju želučane kiseline i tako ubrzati razgradnju obroka. Da poboljšate učinak, vodi dodajte prstohvat soli i crnog papra.

  1. Jedite polako

Nedovoljno žvakanje i prekratka pauza izmeđa zalogaja je još jedan od razloga slabe probave. Jedite polako, popričajte s ukućanima ili prijateljima za vrijeme obroka, odložite vilicu i nož, dobro prožvačite idući zalogaj i neka vaš obrok slobodno potraje i malo više vremena ako ga pravilno prožvačete!

  1. Obrok završite čajem od đumbira

Đumbir je odličan pomagač kod loše probave, osobito kod osjećaja punoće i napuhnutosti i ublažava preostale nuspojave slabe probave. Poslužite ga uz desert ili ga popijte samog nakon obroka i prilikom razgovora.

  1. Okrenite se na lijevi bok

Stari ayurvedski trik govori da se nakon obroka može leći, ali na lijevi bok jer se tako ubrza probava. Želudac se prazni u dvanaesnik koji se nalazi na lijevoj strani, a upravo mu ovaj položaj omogućava da se lakše opusti i prazni. Nakon 15-tak min vrijeme je za pokret!! Toplo se obucite i propješačite 30 minuta jer kretanje čini čuda za vašu probavu.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći i da siječanj neće donjeti šok u trenutka kada se izvažete!