Dehidracija-i-hidracija-organizma-adhara-ayurveda-nutricionizam

Koje je pravo vrijeme da pijemo vodu

O važnosti vode govori se mnogo jer voda čini najveći postotak unutar našeg tijela i važna je adekvatna hidracija jer voda sudjeluje u mnogim reakcijama u organizmu.

Općenita dnevna preporuka je oko 2 L na dan, no preporuka ovisi o tjelesnoj aktivnosti, godišnjem dobu, vanjskoj temperaturi, spolu. Tijelo otprilike toliko i gubi tijekom dana putem urina, znoja, fecesa i zraka koji izdišemo. Oko 300 ml vode tijelo će samo proizvesti kroz reakcije, oko 700 ml dobivamo putem hrane, a ostatak moramo sami nadoknaditi kroz dan.

Ayurvedsko pravilo glasi: želudac popunite s 50% hrane, 25% vode, a preostalih 25% ostavite prazno kako bi probavni sokovi okružili hranu i kako bi se bolje probavila.

Ayurveda preporuča vodu odmah pri ustajanju jer čisti tijelo, jača imunitet i pomaže da se probavna vatra agni održi kroz dan. Popijte vodu prije pranja zubi jer se vjeruje da slina koja je nakupljena tijekom sna ima svoja pozitivna svojstva na zdravlje.

Ispijanje vode prilikom obroka će spriječiti prejedanje, očistiti usta od zaostale hrane te isprati alkohol ili nikotin iz usne šupljine. Ispijanje gutljaja kada jedemo pomaže boljoj proizvodnji sline i pomaže boljoj razgradnji hrane. Nakon obroka voda pomaže u ispiranju preostale hrane, omekšava stolicu i prevenira opstipaciju. No vrlo često se nakon obroka zabranjuje ispijanje vode kako se ne bi razrijedili probavni sokovi i usporila probava. Pričekajte barem 45 minuta s uzimanjem tekućine. Razlog je što želimo da probavna vatra ostane očuvana i ako voda oduži proces probave tada se javljaju problemi poput plinova i kiseline.

To ne znači da trebate umirati od žeđi. Ako se javi jaka žeđ popijte malo vode, ali tople vode!

Između obroka pripazite na dovoljan unos tekućine jer se jako česti glad zamijeni za žeđ. Ako vam se nakon doručka svidi ideja da biste mogli pojesti još neku krafnu ili pecivo, prvo popijte čašu vode i sigurno vam više neće biti potrebna dodatna hrana.