dijabetes-adhara-nutricionizam-ayurveda

Da li je ayurveda učinkovita kod dijabetesa?

Danas je dijabetes vrlo raširena bolest čak i među mlađom populacijom.

U ayurvedi, dijabetes je poznat kao „Prameha“ što u doslovnom prijevodu znači obilno mokrenje. Prema doshama, klasificira se kao vata prameha, pitta prameha i kapha prameha.

Također se vjeruje da povećana kapha blokira kanale urinarnog sustava i gušterače i odgovorna je za manju proizvodnju vatre ili mandh-dhatu agnia što rezultira različitim promjenama u građi tkiva.

Danas je dijabetes vrlo raširena bolest čak i među mlađom populacijom. Oni koji su oboljeli od dijabetesa znaju koja je važnost pravilne prehrane za normalno funkcioniranje organizma. U ayurvedi također postoje savjeti kako kontrolirati dijabetes.

Tretmani će varirati ovisno o tipu dijabetesa (tip 1 ili 2) i stadiju dijabetesa (rani stadij i stadij kada su neki organi već zahvaćeni). Prva faza u tretmanu dijabetesa je poznata pod nazivom Shodhana, koja uklanja lošu mast koja se koncentrira u stanicama. Tretman Thakradhara je učinkovita u smanjenju slabosti u tijelu i smanjuje korištenje lijekova za inzulin. Njavarakkizhi ke učinkovit za osobe koje su izgubile kilograme, a Udharthana za pretile osobe.

Kurkuma i ogrozd su vrlo učinkoviti u tretiranju dijabetesa jer ne samo da pomažu u redukciji razine šećera u krvi već preveniraju da dođe do propadanja stanica. Također je pronađeno da sok gorke tikve i piskavica smanjuju razinu glukoze u krvi.

Ne zaboravite i na kretanje. Prakticiranje yoge daje dugoročne rezultate.

Ovu su samo općenite upute da ayurveda nudi mogućnost učinkovitog tretiranja dijabetesa.

Za izradu programa kontaktirajte nas u Adhara centru za ayurvedu i nutricionizam.