bol-zglobovi-adhara-nutricionizam-ayurveda

Kako da održimo zglobove zdravima?

Bol u zglobovima nije više povezana samo sa starenjem.

Mnogi su iskusili povremenu nelagodu u zglobovima povezanu s trošenjem, trenjemi stresom u zglobovima. S obzirom na dosadašnji stil života, bol u zglobovima nije više povezana samo sa starenjem. Stoga je dobra ideja za sve da se koncentriramo za zdravlje zglobova. Ayurveda ima mnogo za ponuditi s promjenama stila života i biljnim suplementima za zdravije kosti i zglobove.

Jedan od problema je i slaba cirkulacija, niska gustoća kostiju i sveopća slabost. Sve to može biti povezano s vata neravnotežom. Kada je cirkulacija slaba, tada zglobovi i okolno tkivo mogu biti suhi i nedostaje im nutrijenata za održavanje dobre stabilnosti.

Vata poremećaj

Kada aspekt vate upravlja cirkulacijom i živčanim impulsima tada je individualna cirkulacija, metabolizam i sposobnost apsorpcije nutrijenata iz hrane slaba. To uzrokuje lančanu reakciju i kost i vezivno tkivo ne primaju dovoljno nutrijenata. Neravnoteža vate kreira efekt sušenja i kada se to dogodi dolazi do smanjenje fleksibilnosti i povećanja diskomforta.

Kako bismo balansirali vatu potrebno je izbaciti slatko, slano i kiselo, a uključiti gorko, adstrigentno i opor okus. Sladak okus u umjerenim količinama i to prirodni izvori slatkoće poput mlijeka, maslaca, riže, kruha. Kiselo jogurt, limun i sir. Slano što manje soliti hranu i izbjegavati industrijske proizvode.  Za gorko jesti zeleno lisnato povrće i kurkumu, a za adstrigentno grahorice, leću i nar, a za trpko đumbir, kumin, ljutu papričicu.

Druga hrana koja uključuje prehranu za smanjenje vate su žitarice poput zobi, kvinoje, riže i amaranta koje možete skuhati u vodi samo s malo ghee-a.

Vata dnevna rutina

  • Pođite na spavanje prije ili oko 22 h
  • Izbjegavajte stimulirajuću aktivnost na noć poput gledanja TV-a prije spavanja
  • Večera neka bude lagana
  • Ubacite svakodnevnu tjelovježbu poput 30 min na dan