biljni-pripravci-adhara-nutricionizam-ayurveda

Biljni pripravci za jačanje zglobova

Umjesto lijekova iskušajte fitopripravke!

Biljna formula za ovaj problem sa zglobovima naziva se santarpana što označava njegovanje. Ciljana kombinacija biljaka (uključuje amlu, ashwagandu,…) osigurava njegu kostima i zglobovima i potpomaže koštano tkivo.

Potpora kalcijem je važna za njegovu apsorpciju u kosti, za zdrave živce i zglobove i da hrani kost. Izbjegavajte kofein i jako kiselu prehranu koja povećava izlučivanje kalcija i magnezija kroz urin, smanjujući rezerve kalcija u tijelu.

Akumulacija toksina i ama

Ovaj problem sa zglobovima povezan je s ama (probavnim toksinima) u zglobovima i karakterizira ga osjećaj težine i ukočenosti. Slaba probava može biti posljedica nepravilne prehrane ili životnog stila ili sezonska neravnoteža. Ponekad slaba probava može biti posljedica prehlada, lošeg vremena. Ako se ne poduzme korak za izbacivanje ame iz tijela može ostati u zglobovima duži period. S vremenom se ta ama pretvara u amavisha, čak i jače toksičan oblika ame koji djeluje više iritirajuće i reaktivno.

Amavisha uzrokuje da zglobovi postanu natečeni i bolni. Ama se u zglobovima pomiješa s prirodnim tekućinama za podmazivanje u zglobovima i tvori iznimno ljepljivu i toksičnu komponentu zvanu Shleshma koja ograničava pokretljivost i remeti cirkulaciju u zglobovima.

Hrana i način života za smanjenje ame

Ama-reducirajuća dijete je sastavljena od tople, lagane, suhe hrane koja se lako probavlja. Hranjive juhe i tople, svježe kuhane žitarice i povrće pripremljeni sa smjesom začina da stimuliraju probavu su glavni orijentiri ama reducirajuće dijete.

  • Izbjegavajte dugo spavanje preko dana – ne duže od 10-15 min
  • Pokušajte ići spavati prije 22 h tako da se možete ustati prije 6 h ujutro
  • Vježbajte svaki dan oko 30 min