dan planeta zemlje

Dan planete Zemlje

Pročitajte o nekoliko načina kako bi vaše kuhanje postalo energetski učinkovitije i samim time doprinijelo da očuvamo ono najvrijednije bez čega ne možemo, a to je naš mali predivni planet Zemlja.

Svi mi jedemo – nakon svega, to je neophodno za naš opstanak. Trošimo mnogo novca i energije na pripremanje i kupovinu hrane koja utječe na budućnost našeg planeta. Zato na ovaj Dan planete Zemlja, ne fokusirajte se samo na žarulje ili hibridne automobile, već razmotrite svoju kuhinju. Kako ju možete učiniti više održivom, učinkovitijom ili zdravijom kako za vas tako i na naš planet? Pokušajte primijeniti barem neke od sljedećih opcija, jer ste time uvelike doprinijeli očuvanju našeg planeta.

Ponedjeljak bez mesa

Možda ste čuli za fenomen bezmesnog ponedjeljka koji su preuzeli slavni kuhari i neke školske ustanove. Nije cilj pretvoriti svijet u vegetarijanstvo, već pokazati ljudima da jedan dan bez mesa u tjednu i nije toliko strašan, već vas potiče da isprobavate hranu koju bi inače zamijenili za hamburger ili odrezak. Ako se svi suzdržali od jedenja mesa jednom tjedno – to bi za okoliš značilo kao da se nismo vozili 100- tine milijardi kilometara. Poduzmite korak dalje i pokušajte jesti vegetarijanski jednom tjedno.

Provjerite svoje posuđe

Posude s iskrivljenim, klimavim dnima mogu trošiti isto onoliko energije koliko i stari  hladnjak. Zašto? Kada vaši lonci ne dolaze u dodir s plamenikom na vašoj peći, većina energije iz plamenika se izgubi. Promijenite svoje posuđe onim izrađenim od nehrđajućeg čelika jer ove posude imaju troslojni metal na dnu – ili od lijevanog željeza – no oboje su manje skloni savijanju. Lijevano željezo je također dobro zadržava toplinu što znači da možete isključiti plamenik ili štednjak nekoliko minuta prije nego što je hrana gotova i pustite da posuda ostane na peći. Naposljetku, podešavanje vaših lonaca i posuda na pravu veličinu plamenika štedi čak 40 posto energije

Jedite termički neobrađenu hranu jednom tjedno

Kako biste poboljšali svoje zdravlje i eliminirali potrebu za pećnicom, jedite sirovu hranu barem jedan dan u tjednu. Budući da većina naše električne energije dolazi od sagorjevanja ugljena, a prirodni plin se putuje kroz rizične, nekonvencionalne hidraulične pukotine – pomozite Zemlji tako što jednom tjedno niti jedan izvor nećete upotrebljavati . Osim toga, sirova hrana je bogata mineralima i hranjivim tvarima. Ako niste skloni jedenju sirovog, pokušajte fermentirati hranu jer krajnji rezultat je unošenje probiotika koji poboljšavaju imunosni sustav.

Ne radite previše otpada

Jedan od  načina za smanjenje otpadaka hrane u kuhinji je da se usredotočite na hladnjak-reorganizirati ga na način ostatake i kvarljivu robu brže potrošite kako ne bi završila na otpadu, jer time niti ste hranu iskoristili, a napravili ste samo dodatno zagađenje.

Jedite više leće

Leća je najviše klima-friendly oblik proteina na planeti. Da biste omogućili vašem tijelu apsorpciju svih esencijalnih aminokiselina, nadopunite svoj obrok sa smeđom rižom. Šalica kuhanih leće nudi nevjerojatnih 18 grama proteina, oko jedne trećine onoga što vam je  potrebno u jednom danu.

 

Jedite večeru u obitelji

Osim očitih emocionalnih prednosti jedenja večere s voljenima, obiteljska druženja rezultiraju emocionalno stabilnim tinejdžerima i djecom koja imaju normalnu tjelesnu težinu kako kažu istraživanja. Ako jedete u društvu tj. s obitelji znači da samo jednom kuhate čime koristite manje energije nego ako svi u vašem domu kuhaju pojedinačni obrok.