udwartanam

Što je to Panchakarma i koje su prednosti tretmana?

‘Pancha’ u sanskrtu označava pet i ‘Karma’ terapijske akcije. Stoga, ‘Panchakarma’ znači 5 vrsta terapijskih akcija. Terapija se sastoji od 5 tipova naprednog tretmana za evakuaciju ” dosha ” iz tijela. Ima mnogo podtipova ove terapije. Ovi tretmani su iznimno korisni za ublažavanje duboko ukorijenjenih bolesti i za poboljšanje tjelesnog i duševnog zdravlja.

Panchakarma seže još iz zlatnog doba Indije kada su ti luksuzni tretmani za pomlađivanje bili rezervirani samo za kraljevsku obitelj. Riječ je o nizu terapeutskih tretmana koji čiste tjelesna dubinska tkiva i donose energiju koja pojačava život, time povećava vitalnost, samopouzdanje i dobrobit.

Panchakarma je preventivna i kurativna terapija, koja pomaže detoksikaciji tijela i uma. Otpadne tvari zovu se ‘ama’ u ayurvedi. Naše tijelo ima urođenu sposobnost učinkovite obrade i uklanjanja otpada iz tijela. Međutim, neispravne prehrambene navike, loš obrazovni status i metabolički kofaktori dovode do akumulacije toksina u tijelu. To slabi imunološki sustav i otvara vrata kroničnim i degenerativnim bolestima.

‘Ama’ je supstanca neugodna mirisna i štetna je te je treba potpuno evakuirati za pravilno funkcioniranje tijela. Panchakarma pomaže ukloniti višak dosha i uklanja štetne ama iz sustava putem vlastitih kanala eliminacije tijela. Panchakarma se prakticira s tradicionalnim ayurvedskim biljnim uljima i ljekovitim biljem. Njega izvodi vješt ayurvedski maser i liječnik. Dakle, Panchakarma pojačava imunološki sustav i ostavlja tijelo zdravim i snažnim.

Tijekom liječenja, osoba će dobiti informaciju o ayurvedskoj prehrani i kako što bolje očuvati zdravlje. Tretmani pomažu kod artritisa, boli u leđima, boli u vratu, klizanje diska, anksioznosti i drugih degenerativnih bolesti.

Dobrobiti Panchakarma tretmana:

Rezultati Panchakarme su vrlo snažni i efektivni. Neke od prednosti su

  • Doshe: vata, pitta i kapha vratit će se na svoje izvorno mjesto i normalno funkcionirati. Um se smiruje, a intelekt i koncentracija postaju oštri.
  • Pomaže postići jasan i sjajni ten.
  • Pomaže u preokretanju negativnih učinaka svakodnevnog života.
  • Vraća prirodno stanje zdravlja donoseći ravnotežu u sustavu i poboljšavajući tjelesnu funkciju.
  • Osoba koja prolazi Panchakarmu postiže dugovječnost, intelekt i slobodu od bolesti.

Postupak Panchakarma očistiti:

Liječenje Panchakarmom mora početi savjetovanjem kvalificiranog ayurvedskog liječnika. Liječnik bi trebao moći odrediti konstituciju pojedinca, prirodu zdravstvenog problema i odgovarajući stupanj intenziteta za propisanu terapiju. Panchakarma se treba primjenjivati pod strogim medicinskim nadzorom.

Panchakarma je podijeljena u 3 faze detoksikacije:

  1. Purvakarma / faza pripreme:

Ovaj postupak ima za cilj razdvajanje dosha i ostalih elemenata tijela. Pomaže vratiti doshu na središnju lokaciju u probavnom kanalu kako bi se mogla ukloniti iz tijela. Purvakarma se sastoji od sljedećih 2 koraka:

Snehan (Terapija uljenjem):

Snehanova terapija uključuje podmazivanje tijela s uljem i pročišćenim maslacem. Osoba treba konzumirati velike količine pročišćenog maslaca i ulja. To pomaže otrovima da se kreću prema gastrointestinalnom traktu. Nakon toga slijedi masaža cijelog tijela uljem. Maslinovo ulje čini tkivo mekim i gipkim te hrani živčani sustav.

  1. Pradhakarma:

Ova faza uključuje uklanjanje toksina iz tijela kroz povraćanjem ili purgativima. Pradhakarma faza sastoji se od 5 postupaka čišćenja koji uključuju sljedeće:

Vamana:

Ova terapija je najprikladnija za osobe s ‘Kapha’ poremećajem sluzi. Cilj ove terapije je izazivanje povraćanja i uklanjanje sluznice koja uzrokuje višak kaphe. Pacijentu se daje hrana poput riže, soli i jogurta kako bi dodatno pogoršala Kaphu. Povraćanje će se pojaviti ili spontano ili će se izazvati trljanjem jezika. Cilj je 4 do 8 povraćanja. Pacijent se osjeća vrlo udobno nakon završetka sesije. Terapijsko povraćanje korisno je za osobe koje pate od mučnine, gubitka apetita, anemije, trovanja, vrućice, probavnih smetnji, epilepsije, kroničnog sinusnog problema i ponovljenih napada zubobolje.

Virechan:

Virechan čisti “pitta” poremećaje i uklanja toksine iz krvi. Korisno je za uklanjanje viška pitte (požara) iz crijeva. Koriste se različiti purgativi ovisno o ozbiljnosti poremećaja. Virechan tretman je koristan za liječenje kožnih bolesti, kronične groznice , tumora abdomena, gihta, žutice, gastrointestinalnih problema i sindroma iritabilnog crijeva.

Basti:

Basti je najučinkovitiji tretman za ‘vata’ poremećaje. Ovaj tretman pomaže ublažiti zatvor, distenzija, kroničnu groznicu, bubrežne kamence, artritis, prehladu, bol u leđima, srčanu bol i hiperaciditet.

  1. Stadij eliminiranja:

Pashchatakarma:

Pashchatkarma je posljednji korak u procesu ayurvedske Panchakarme. To uključuje sansarjan i rasayanam terapije. Sansarjan je osnovi režim prehrane koji bi pacijenta vratio u normalno stanje. Rasayanam uključuje metode za pomlađivanje osobe nakon postizanja pradhankarme.