kombiniranje hrane po ayurvedi

Kako kombinirati hranu po ayurvedi?

 

Za mnoge, pojam dobro kombiniranje hrane da bi se bolje probavila potpuno je stran i nov.

No, prema ayurvedi, to je bitan dio da bismo razumjeli kako pravilno jesti. Pažljiva kombinacija hrane može dramatično poboljšati kvalitetu probave hrane i pozitivno utjecati na naše cjelokupno zdravlje.

Međutim, većina ljudi u suvremenom svijetu navikla je jesti određene vrste hrane zajedno koje se obično ne probavljaju dobro (poput voća s orasima ili grah sa sirom). Pa zašto je to važno? Ayurvedska perspektiva je da svaka hrana ima izrazitu kombinaciju okusa i energije te odgovarajući utjecaj na probavni sustav i na tijelo kao cjelinu. Kombinacija namirnica s radikalno različitim energijama može nadvladati probavnu vatru (agni) i može uzrokovati probavne smetnje, fermentaciju, plinove, nadutost i stvaranje toksina. Zbog toga je važno pravilno kombiniranje hrane. Naravno, određene kombinacije ometaju probavni trakt više od drugih. Bez obzira na vaše prehrambene navike, obraćanje pažnje na način kombiniranja hrane može pružiti vrijednu priliku za liječenje i poboljšanje zdravlja.

Uravnotežen pristup kombiniranju hrane

Najvažnije je prihvatiti kombinacije hrane i dati si dovoljno vremena da napravite potrebne prilagodbe. Neke od preporučenih prilagodbi su relativno jednostavne dok druge mogu zahtijevati velike promijene naših navika te se možemo susresti s otporom. Uočite koju ćete hranu kombinirati, što može biti teško probaviti zajedno i koliko često konzumirate takve kombinacije. Postanite svjesni kako se osjećate poslije. Da li ti izbori utječu na vašu razinu energije, vašu probavu, vašu eliminaciju, premaz na vašem jeziku? Jesu li određene kombinacije znatno utjecajnije od drugih? To su sve važne informacije. One mogu potvrditi važnost pravilnog kombiniranja hrane i može pomoći svakom od nas da prepozna kombinacije hrane koje su najzahtjevnije za naš probavni sustav.

Kada se osjećate motivirani i odlučite da ste spremni započeti prilagodbu prehrane, razmotrite o uvođenju samo jedne po jedne promjene.

Banane i mlijeko

Iako se obično jedu zajedno, banane i mlijeko izazivaju probavu, jer su njihove osobine toliko različite. Banane zagrijavaju dok mlijeko hladi. Nadalje, banane postaju kisele dok se razgrađuju. Tako sada naša probavni vatra mora obraditi kiselinu i mlijeko u isto vrijeme. Jeste li ikada dodali stisak limuna u mlijeko? Ili si možda natočio malo mlijeka u voćni čaj … samo da ga gledaš na trenutak? Ono što se događa s ovim neusklađenim hranom u probavnom traktu nije mnogo drugačije. Kada se banane i mlijeko jedu zajedno, njihove suprotstavljene osobine skloni su ugasiti probavnu vatru i mogu poremetiti ravnotežu crijevne flore, što rezultira stvaranjem toksina. Ova kombinacija također često uzrokuje zagušenje, prehladu, kašalj, alergije i osipe. Slična se situacija pojavljuje kada spojimo svježi plod s mlijekom.

Jedite voće samo

Razlog zašto se najbolje jede vlastito voće jest da je voće obično malo kiselo, prilično jednostavno probavljivo i često se brzo razgradi. Kada se voće jede s drugom hranom, obično postoji značajno odstupanje između količine vremena potrebnog za pravilno probavljanje voća u odnosu na složeniju hranu. Zbog kombinacije sa složenijom hranom, plodovi se pretežno kreću probavnim traktom i mogu uzrokovati fermentaciju, plin i nadutost. Osim toga, kombinacija tipično uvodi niz karakteristika u probavni trakt odjednom, što može potiskivati ili suzbiti probavnu vatru.

Kombinacija sira s povrćem iz porodice Solanaceae (krumpirovke)

Ova kombinacija je jako loša za probavnu vatru. Solanaceae uključuje krumpir, rajčice, patlidžane,  papriku, duhan i preko 2.500 drugih biljaka.Ova porodica sadrži alkaloide, prvenstveno kao sredstvo za obranu od oštećenja insekatima. Alkaloidi mogu biti bilo gdje te mogu biti od blago do fatalno toksični za ljude. Neki se koriste za stvaranje otrova, neki sadrže nevjerojatno zarazne spojeve poput nikotina, neki mijenjaju um, a drugi stvaraju nevjerojatan osjećaj topline u ustima.Ova porodica sadrži kompleksan niz spojeva koji mogu dovesti do potencijalno dramatične kaskade kemijskih reakcija u tijelu. Ayurvedski govoreći, svo povrće iz ove porodice je pomalo teško probaviti i imaju sposobnost da narušavaju doshe. Pogotovo kada ih miješamo sa sirom koji je teška, masna te također teško probavljiva hrana možemo brzo nadvladati probavnu vatru.

Grah i sir

Grah i sir su slični jer oba imaju tendenciju da budu teški i često ih je teško probaviti. Da bi se ispravno probavili, oba zahtijevaju dobru snagu probave. Post-probavni učinak različitih namirnica događa se jednom kada se hrana preselila u debelo crijevo; To utječe na urin, izmet, znoj i tkivo – ponekad čak i na staničnoj razini. Dvije hrane s različitim digestivnim učincima obično se dosta razlikuju jedna od druge. To je slučaj sa grahom i sirom. Kada ih se jede zajedno, imaju tendenciju da preplavljuju i zbunjuju probavnu vatru. U međuvremenu, njihova zajednička težina čini ih još teže za obrađivanje, što često rezultira lošom probavom i nakupljanjem ame.

Uđite u bit

Zapamtite, kombiniranje hrane ne odnosi se na postavljanje crnih i bijelih pravila. To je jedan od mnogih moćnih ayurvedskih alata za poboljšanje probavnog te cjelokupnog zdravlja. Prihvaćanje mudrosti hrane koja se spaja polako nam pomaže da razvijamo profinjenu svijest o tome kako naši prehrambeni izbori utječu na nas. Ta pojačana osjetljivost može biti neprocjenjiva vrijednost, bez obzira na to koliko brzo možemo zamijeniti nepravilne kombinacije hrane s onima koje pospješuju probavu. Budite nježni sa sobom, napredujući brzinom koja vam odgovara. Ponekad bi vam bilo korisno uzeti trenutak da razmislite o tome kako su se probava i vaš opći osjećaj ugode promijenili tijekom vremena.