hrana-visoki-kolesterol-adhara-nutricionizam-ayurveda

Hrana za borbu protiv visokog kolesterola

Vjerujem da su mnogi danas svjesni da je visoki kolesterol rizični faktor za srčane bolesti. Dijelimo ga na LDL („loš“) kolesterol i HDL („dobar) kolesterol i poželjno je da LDL bude što niži jer su njegove niske razine povezane sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i „dobre masti“ čine sastavni dio pravilne prehrane z borbi protiv kolesterola. Neka hrana se preporuča što češće u jelovnicima iz razloga što je bogata topivim vlaknima koja vežu kolesterol i njegov prekursor u probavnom traktu i odvode ga iz tijela prije nego se apsorbira u cirkulaciju. Neke namirnice sadrže polinezasićene masti koje smanjuju LDL kolesterol.

Hrana s biljnim sterolima i stanolima koji sprječavaju apsorpciju kolesterola:

Zob: izaberite zobene pahuljice ili zob za ručak i večeru i opskrbite se s 1 do 2 g topivih vlakana.

Grahorice: osobito su bogate topivim vlaknima, a kako je vlaknima potrebno duže vremena da se razgrade tako nas drže duže sitima. Leća, grah, slanutak…izbor je na vama!

Orašasti plodovi: grickajte ih u međuobrocima, no pripazite da ne pretjerate s količinom jer, iako su poželjni zbog brojnih benefita, dosta su i kalorični.

Riba: riba 2-3 puta tjedno, kao zamjena za meso, osigurava omega-3 masne kiseline koje reduciraju trigliceride u krvi i štite srce i krvne žile.

Kako bi održali poželjan nivo kolesterola preporuka je da izbjegavate:

Zasićene masti: iz mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, palmino ulje koje izravno povećava LDL.

Trans masne kiseline: osim što podižu LDL, snižavaju HDL kolesterol, dovode do upala i povećavaju tendenciju stvaranja ugrušaka u krvnim žilama. Najviše ih sadrže industrijski proizvodi, no sve više se nastoje izbaciti iz uporabe.