bakalar-blagdanski-stol-adhara-nutricionizam-ayurveda

Bakalar na blagdanskom stolu

Ljudi uživaju stotinama godina u ukusnom mesu bakalara.

Ljudi uživaju stotinama godina u ukusnom mesu bakalara, a kako bi mu produžili rok korištenja koristili su tehnike konzerviranja poput soljenja, dimljenja i sušenja. Konzerviranje je omogućilo lakši transport i skladištenje i učinilo ju najvažnijom ribom tijekom Srednjeg vijeka.

Izvrstan je izvor proteina u malo kalorija, ali i drugih nutrijenata koji su potrebni za zdravlje.

Osobito se preporuča osobama s aterosklerozom, dijabetesom i kardiovaskularnim problemima. Istraživanja pokazuju da osobe koje redovito konzumiraju ribu imaju manji rizik od srčanih bolesti i udara. Izvor je omega-3 masnih kiselina i vitamina B12 i B6 koji sudjeluju u održavanju ravnoteže rizičnog faktora homocisteina (visoke razine homocisteina povezuju se s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i sračnog udara jer homocistein dovodi do oštećenja krvnih žila), te niacina koji se koristi za snižavanje visoke razine homocisteina.

Prilikom odabira kako ga pripremiti dajte prednost kuhanom ili pečenom bakalaru, a ne prženom jer su istraživanjima zabilježene veće razine omega-3 masnih kiselina kod takvog načina pripreme u odnosu na prženje.

Kako ga pripremiti?

  1. Izmiješajte temeljac, bakalar, luk i češnjak s omiljenim povrćem kako biste dobili ukusnu riblju juhu.
  2. Pirjajte ga s maslinama, češnjakom i začinskim bbiljem.
  3. Poširajte ga na način da ga prekrije voda ili temeljac i dodajte limunov sok i peršin.
  4. Ispecite ga s svježim začinskim biljem (vlasac, estragon) i dodajte limunov sok i temeljac.

Izbor je velik, a vam ostavljamo da ga pripremiti na što ukusniji način i uživate u ovom odličnom obroku!