obroci-izvan-kuce-adhara-nutricionizam-ayurveda

Kako se hraniti zdravo, a niste često kod kuće

Današnjim načinom života većina završi da barem jednom tjedno jede izvan kuće. To može uključiti i sendvič za ručak, naručivanje hrane kod kuće za večeru ili odlazak na željeni meni u restoran.

Kada jedemo izvan kuće teže kontroliramo sastojke koje jedemo, veličinu porcije, a time i kalorije. To može biti izazov za osobe koje žele izgubiti kilograme, osobe s dijabetesom tipa 2,  ali i za one koji nastoje izbjeći da to tog stanja ne dođe.

Kako se i dalje hraniti ispravno i izvan kuće?

Raspitajte se kako je hrana pripremljena, koji sastojci su uključeni u pripremu. Odaberite one obroke u kojima su namirnice sastavljene od punog zrna žitarica, zdravih masnoća, povrća i proteina s malo masti. Kod mesa odabrati kuhano, pirjano, pečeno ili grilano ispred prženja u dubokom ulju ili da sadrži veliku količinu teških umaka.

  1. Pripazite i na porciju na način da si odvojite koliko planirate pojesti, bez pretjerivanja da se tanjur očisti do kraja.

Kako si pomoći:

  • 1 palac (do zgloba) za maslac, kikiriki namaz
  • 4 kockice za društvene igre za tvrdi sir
  • 1 stisnuta šaka za 1 šalicu kuhanih žitarica, tjestenine i povrća
  • 1 šaka (koliko stane u dlan) za orašaste plodove
  • 1 dlan za meso, ribu

2. Pojedite polovicu obroka, a ostatak spakirajte za doma i u njemu uživajte kada ogladnite.

3. Naručite dodatnu porciju povrća poput brokule, šparoga, bundeve i tako smanjujete mogućnost da pretjerate s preostalim komponentama obroka.

4. Planirajte unaprijed i osigurajte si obrok koji možete pripraviti kod kuće i uzeti sa sobom na posao.

Postoje mogućnosti kako održati poželjnu tjelesnu masu, izgubiti kilograme, očuvati zdravlje, no bez uloženog napora nema ni vidljivih rezultata. Ne odustajte već se držite plana prehrane i rezultati će svakako biti vidljivi!