intenzitet-vjezbanje-adhara-nutricionizam-ayurveda

Intenzitet kojim vježbate može utjecati na vašu učinkovitost

Današnji tempo nametnuo je veliki broj zadataka koje nastojimo riješiti u što kraćem roku. Nekada uspješnije, a nekada malo manje uspješno. No postoji li mogućnost da nam mozak „bolje proradi“ u takvim situacijama? Istraživanja kažu da postoji.

Studija objavljena  2015 g. utvrdila je povezanost između razine intenziteta kojim su ljudi trenirali i aktivacije dijela frontalnog režnja mozga koji je odgovoran za mentalne vještine koje usklađuju vrijeme, planove, zaslužni su za organizaciju te pamćenje detalja. Istraživači su okupili 128 ispitanika starosti od 50 do 80 godina. Intenzitet treniranja se određivao pomoću trake po kojoj su ispitanici hodali , a mentalne funkcije mjerile su se kako brzo i što češće mogu reagirati na podražaje koji su simulirani kompjuterom.

Rezultati su pokazali da postoji povezanost i čak su bili sposobniji izvršavati i po nekoliko aktivnosti odjednom. Vjerujemo kako će se sve veći broj daljnjih istraživanja baviti kako da vježbanjem poboljšamo fukcije mozga.

Intezivniji primjer vježbanja možete pronaći i kod nas u sklopu centra. Prva mogućnost je kružni trening kod kojeg se kroz nekoliko krugova ponavljaju određene vježbe. Druga mogućnost je Mountain Fit gdje trčanjem po šumi Jelenovac vježbate, a ujedno i uživate u prirodi i boravku na svježem zraku. S obzirom da se ne koriste sprave, dok naiđete na klupicu ne pomišljajte na odmor nego ćete najvjerojatnije pomoću nje radite sklekove 🙂 .