Dehidracija-i-hidracija-organizma-adhara-ayurveda-nutricionizam

Voda kao pomoć u mršavljenju

Veliki broj država u svijetu ima problem s dostupnošću čiste i pitke vode. Danas se mnogo priča o tome da je potrebno popiti barem 8 čaša vode dnevno, a u ljetnim mjesecima i pogotovo ako se bavite fizičkim radom ili drugim aktivnostima na visokim temperaturama potreba za vodom se povećava. Visoke temperature natjerat će nas da u nedostatku vode posegnemo za gaziranim sokovima, ledenim čajevima, ledenoj kavi (tzv. „ice caffe“), no iako će ublažiti žeđ, oni će nas opskrbiti i dodatnim kalorijama. Problem će nastati ti napitci sve češće pronađu kao metoda hidracije organizma.

Ako ste ikada bili na na programu regulacije težine tada ste upoznati da je dozvoljeno piti samo vodu ili nezaslađene biljne čajeve. Da se te preporuk nalaze s razlogom prilikom provedbe programa gubitka kilograma potvrđuju i istraživanja.

Posljednje studije daju nam dokaze da ako smo u procesu redukcije tjelesne mase moramo odabrati vodu. U provedenom istraživanje bilo je uključeno 18 311 odraslih osoba i podaci su se sakupljali 7 godina. Ispitanici su vodili dnevnike prehrane u kojima su, uz hranu, navodili konzumaciju vode (koja je uključivala vodu iz slavine i flaširanu vodu) i konzumaciju napitaka poput voćnih sokova, energetskih napitaka, gaziranih napitaka.

U prosjeku, ispitanici su popili svega  4,2 čaše vode kroz dan, a dnevno su unosili 2157 kcal od čega je oko 125 kcal potjecalo od zaslađenih napitaka, a 432 kcal od energetski bogate, a nutritivno siromašne hrane (npr. fast food).

Zaključeno je da osobe koje su popile više vode kroz dan su konzumirale manje kalorija, manje zaslađenih napitaka, unosili su manje zasićenih masti, šećera, soli i kolesterola. Odnosno povećanje količine dnevnog unosa vode rezultiralo je smanjenim unosom kalorija za 68 pa čak do 205 kcal/dan što je značajno kod gubitka tjelesne mase. Besplatna je, nema kalorija i zato ju ne zaboravite uvrstiti u vašu svakodnevnu rutinu.