kolesterol-smanjenje-prehrana-adhara-nutricionizam-ayurveda

Prehranom pobijedite visoki kolesterol

Kolesterol se nalazi u staničnim membranama svih tkiva, a potreban je za normalan rad organizma. Kolesterol se  po kemijskoj strukturi svrstava u alkohole, ali i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Organizam koristi kolesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio kolesterola se nalazi u krvi. Ako se taj kolesterol nakuplja na stijenkama krvnih žila, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka. Posljedice na zdravlje mogu biti velike, pa se veliki broj smjernica temelji na tome da spriječi nakupljanje na stijenkama.

Prehrana je važan dio u procesu smanjenja kolesterola, a za neku hranu se pokazalo da ima mnogo veći uspjeh u snižavanju razina kolesterola. Razlog je što opskrbljuju organizam velikom količinom vlakana koja u probavnom sustavu vežu kolesterol i njegove prekursore i dovode do njihovog izbacivanja iz tijela prije nego se apsorbiraju. Druge namirnice u svom sastavu sadrže polinezasićene masne kiseline koje izravno snižavaju LDL („loš“) kolesterol, a namirnice s biljnim sterolima i stanolima inhibiraju apsorpciju kolesterola.

  1. Jednostavan način da započnete sa smanjivanjem kolesterola je da uvrstite zob u svoju prehranu kao npr. žitarice za zajutrak. Zob je odličan izvor topljivih vlakana.
  2. Topljivim vlaknima su osobito bogate leguminoze (npr. grah, slanutak), a potrebno im je duže vrijeme da se probave, pa nam daju duži osjećaj sitosti. Upravo je to i razlog zašto grahorice mogu poslužiti u procesu gubitka kilograma. Njihov izbor je velik, a na vama samo preostaje da ob+daberete način kako ćete ih pripremiti.
  3. Orašati plodovi (bademi, lješnjaci, orasi,…) mogu sniziti LDL, iako to smanjenje nije toliko značajno dok se usporedi s drugim pozitivnim učincima kojima štite srce.
  4. Biljne namirnice (poput nerafiniranih biljnih ulja i žitarica) koje sadrže sterole i stanole koji sprječavaju apsorpciju kolesterola iz hrane.
  5. Konzumacija ribe 2 puta tjedno može sniziti LDL na dva načina: prvo je jer ribom zamijenjujemo meso koje sadrži dosta zasićenih masnoća, a drugo je što opskrbljuje organizma omega 3 masnim kiselinama koje reduciraju trigliceride u krvotoku i štite krvožilni sustav.