koje-namirnice-ne-kombinirati-adhara-nutricionizam-ayurveda

Koje namirnice se ne kombiniraju u istom obroku

Neke namirnice u ayurvedi nikada nećete pronaći u zajedničkom obroku!

 

Prehrana bi se trebala sastojati od odgovarajuće količine nutrijenata kako bi naš organizam bio sposoban za održavanje svih vitalnih funkcija, te za rast i razvoj. Prema ayurvedi, postoje kombinacije namirnica koje nikako ne biste smijeli konzumirati. Razlog je što nepravilna kombinacija hrane uzrokuje pogoršanje unutar tkiva u organizmu što dovodi do „viruddha ahara“ odnosno dolazi do pojave koja se definira kao prehrana koja uzrokuje agregaciju biolemenenata (tri doshe: vata, pitta i kapha) bez izbacivanja iz organizma, a posljedica je njihova akumulacija u tkivima i oštećenje tkiva.

Neke od preporuka su:

  1. Izbjegavajte kombinaciju riba – mlijeko (riba grije organizam, a mlijeko hladi)
  2. Izbjegavajte zagrijavanje: med – jogurt
  3. Izbjegavati konzumaciju određene hrane u odgovarajuće vrijeme: začinjenu hranu ljeti, a hladnu i suhu navečer
  4. Pripazite i na zemljopisni položaj: izbjegavajte začinjenu i ljutu hranu u pustinjskim područjima
  5. Obratite pažnju i na omjere namirnica: nikada ne kombinirati med i ghee u istoj količini (50:50)

Dugotrajna akumulacija viruddha ahara dovodi do različitih kroničnih poremećaja tkiva poput kožnih problema, problema s crijevima, neplodnosti, neravnoteže hormona, smanjenog imuniteta i autoimunih bolesti.

Ne zaboravite!!!

Svježe voće je najbolje pojesti samo i to 30 minuta prije obroka ili 2 sata nakon obroka.

Leguminoze ne kombinirati s voćem, sirom, jajima, ribom, mlijekom, jogurtom, ali ih zato kombinirajte sa žitaricama.

Jaja ne kombinirati s mahunarkama, mlijekom, mesom, sirevima, ribom.

Limun nikada s krastavcima, mlijekom, jogurtom i rajčicom.

Mlijeko neće ići s bananama, svježim voćem i voćnim sokovima, kruhom s kvascem, mesom.