Koje namirnice se ne kombiniraju u istom obroku
Neke namirnice u ayurvedi nikada nećete pronaći u zajedničkom obroku!
Prehrana bi se trebala sastojati od odgovarajuće količine nutrijenata kako bi naš organizam bio sposoban za održavanje svih vitalnih funkcija, te za rast i razvoj. Prema ayurvedi, postoje kombinacije namirnica koje nikako ne biste smijeli konzumirati. Razlog je što nepravilna kombinacija hrane uzrokuje pogoršanje unutar tkiva u organizmu što dovodi do „viruddha ahara“ odnosno dolazi do pojave koja se definira kao prehrana koja uzrokuje agregaciju biolemenenata (tri doshe: vata, pitta i kapha) bez izbacivanja iz organizma, a posljedica je njihova akumulacija u tkivima i oštećenje tkiva.
Neke od preporuka su:
- Izbjegavajte kombinaciju riba – mlijeko (riba grije organizam, a mlijeko hladi)
- Izbjegavajte zagrijavanje: med – jogurt
- Izbjegavati konzumaciju određene hrane u odgovarajuće vrijeme: začinjenu hranu ljeti, a hladnu i suhu navečer
- Pripazite i na zemljopisni položaj: izbjegavajte začinjenu i ljutu hranu u pustinjskim područjima
- Obratite pažnju i na omjere namirnica: nikada ne kombinirati med i ghee u istoj količini (50:50)
Dugotrajna akumulacija viruddha ahara dovodi do različitih kroničnih poremećaja tkiva poput kožnih problema, problema s crijevima, neplodnosti, neravnoteže hormona, smanjenog imuniteta i autoimunih bolesti.
Ne zaboravite!!!
Svježe voće je najbolje pojesti samo i to 30 minuta prije obroka ili 2 sata nakon obroka.
Leguminoze ne kombinirati s voćem, sirom, jajima, ribom, mlijekom, jogurtom, ali ih zato kombinirajte sa žitaricama.
Jaja ne kombinirati s mahunarkama, mlijekom, mesom, sirevima, ribom.
Limun nikada s krastavcima, mlijekom, jogurtom i rajčicom.
Mlijeko neće ići s bananama, svježim voćem i voćnim sokovima, kruhom s kvascem, mesom.