Jeste li u riziku od deficita vitamina B12?
Prepoznajte deficit na vrijeme.
Jedan od najvažnijih nutrijenata koji dobivamo iz namirnica životinjskog podrijetla je vitamin B12. Vitamin B12 sudjeluje u mnogim procesima u organizmu zajedno s folnom kiselinom, uključujući sintezu DNA, nastanak crvenih krvnih stanica i mijelinske ovojnice koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav. Teži nedostatak očituje se kao perniciozna anemija koja je bila smrtonosna do otkrića B12 u jetri. No već puno prije pojave anemije, javljaju se drugi problemi. Deficit vitamina B12 može se razvijati sporo, sa simptomima koji nisu jako uočljivi, ali s vremenom postaju intezivni ili se s druge strane, kod nekih osoba može razviti jako brzo.
Simptomi deficita uključuju: poteškoće u hodanju (teško nam je održavati ravnotežu), žučkasta koža, poteškoće u razmišljanju ili gubitak pamćenja, halucinacije, slabost, vrtoglavicu.
Ako se ne liječi na vrijeme može uzrokovati ozbiljne neurološke probleme i bolesti.
Koje su rizične skupine?
- Stariji od 50 godina
- Osobe koje koje koriste određene lijekove za dijabetes i bolesti srca
- Vegani i vegetarijanci
- Osobe koje su obavile operacijski zahvat u cilju smanjenja tjelesne mase te osobe koje uzimaju lijekove koji interferiraju u apsorpciji nutrijenata
Kod mnogih osoba deficit se može prevenirati uvođenjem namirnica životinjskog porijekla, a ako ste vegetarijanac ili vegan ne zaboravite na obogaćene žitarice i kruh ili na suplemente.