savjeti-za-bolju-probavu-adhara-nutricionizam-ayurveda

Ayurvedski savjeti za bolju probavu

Koje postupke ayurveda preporuča za bolju probavu?

Promjene u prehrani i načinu života ključni su za poboljšanje probave. Kuhano povrće, svježe voće i sokovi su neizostavni, a kumin, korijandar, kurkuma, đumbir, crni papar neophodni za probavu. Topla voda sa sokom od limuna poboljšava probavu, a dovoljno sna i umjerena tjelovježba uz metode za oslobađanje od stresa trebaju biti dio svakodnevice.

Prema ayurvedi, toksični materijal koji se naziva ama nastaje tijekom probave hrane. Jedan od najboljih načina za njihovo uklanjanje je post. Ako je osoba pretila može bez problema postiti 2 dana, a svježe voće, voćni sokovi i kuhano povrće kroz tjedan dana pokazuju značajne benefite posta.

Za osobe s lošom probava preporuka je da hrana bude kuhana i da se najviše konzumira kuhano povrće. Kuhanje s kuminom, korijanderom, kurkumom, đumbirom, crnim paprom treba uvrstiti u svakodnevnu pripremu obroka, ali ne zaboravite i na odgovrajući vremenski razmak između dva obroka.

Zaboravite na popodnevno spavanje (ayurveda dozvoljava spavanje preko dana samo djeci, trudnicama i bolesnim osobama), osoba ne bi smijela ostati do kasno budna, oslobodite se stresa i ne zaboravite na redovitu tjelesnu aktivnost.