veganska-dijeta-beyonce-adhara-nutricionizam-ayurveda

Koja hrana ne pripada jelovniku kada smo na dijeti?

Što zdrava dijeta podrazumijeva? Baza je prilično jednostavna. Svima su potrebi proteini, ugljikohidrati i masti te dovoljno vitamina i minerala za optimalno zdravlje. No, znanost ukazuje da su neki izbori bolji u odnosu na druge.

Postoji li hrana koju nikada ne smijete jesti? U pravilu i ne postoji. Ako se ponekad zaželite sladoleda slobodno ga možete pojesti, no pažljivo s porcijom i ne pretvarajte to u dnevni ritual. Ako ste na nekoj zabavi pojeli nešto grickalica kompenzirajte to na način da kod kuće pojedete nešto zdravije. Zdravo jedenje ne znači da neku hranu koju jako volite eliminirate u potpunosti već ju možete pojesti, ali rjeđe.

Neke namirnice, ako se konzumiraju svakodnevno ili često kroz tjedan, mogu dovesti do srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pa čak i nekih karcinoma.

Koje namirnice smanjiti na minimum?

Dodani šećeri: bijeli šećer, smeđi šećer, zaslađivači – gotovo ne sadrže druge nutrijente osim ugljikohidrata. Kada u prehrani imamo dosta šećera punimo se praznim kalorijama uzrokujući da nam glukoza u krvi konstantno pada i raste, zadovoljimo energetske potrebe i tako nas  odvlači nas od hrane koja je bogata nutrijentima i vlaknima.

Gazirani i negazirani sokovi koji su primarni izvor šećera u Americi.

Mliječna mast: sladoled, punomasno mlijeko i sirevi su bogati zasićenim mastima, a neki i prirodno sadrže trans masne proizvode koje se povezuju s negativnim učinkom na zdravlje. Stoga radije odaberite proizvode s nižim udjelom masnoća.

Slastice poput kolača, krafna, croissant: teško im je odoljeti no jedino nam osiguravaju ugljikohidrate, dodani šećer, nezdrave masnoće i ponekad sol.

Kruh, tjestenina, riža, palačinke, torte – obratiti pažnju da budu od punog zrna ili se pripremaju od brašna od punog zrna žitarica i pripremite ih kod kuće kako biste bili sigurni u sastojke.

Procesirani mesni proizvodi: slanina, šunka, kobasice su mnogo manje prihvatljiv izvor proteina u odnosu na ribu, piletinu, puretinu, mahunarke. Crveno meso konzumirajte povremeno.

Sol: Našem tijelu je potreban određena količina soli no danas je njen unos prevelik. Ograničiti se na 1 čajnu žličicu kroz dan za sve obroke. Previše natrija povećava krvni tlak i rizik od srčanog i moždanog udara.