Kolač od bobičastog voća
Napravite ovaj ukusni kolač od bobičastog voća i uveselite kako sebe tako i svoje ukućane.
Kora:
½ šalice smeđeg šećera
3/4 žličice praška za pecivo
2 šalice brašna tip 850
1/4 žličice soli
10 žlica maslaca izrezanog na kockice
1 jaje+ 1 žumanjak
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Nadjev:
3 velike šalice bobica
2 žlice smeđeg šećera
3 žličice kukuruznog škroba
Uputstva za pripremu:
Zagrijte pećnicu na 190 ° C. U tepsiju stavite papir za pečenje kako ne biste dodavali još masnoće.
Za koru i nadolijevanje:
Koristeći mikser izmiksati šećer, prašak za pecivo, brašno i sol. Dodajte maslac, jaje, žumanjak, i vanilije. Tući na laganoj brzini dok se maslac ravnomjerno ne rasporedi i smjesa ne bude jednolična. Izvadite malo više od pola smjese na dno pripremljene tepsije za pečenje. Rukama ravnomjerno pritisnite tijesto uz tepsiju.
Nadjev:
Lagano promiješati zajedno sve sastojke. Izlijte nadjev preko kore, a zatim naribajte preostalo tijesto preko bobica. Peći oko 40 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju, zatim izrežite na kvadrate.
NAPOMENE
Koristite kupine, borovnice, maline, ribizl i brusnice koje možete kupiti i smrznute ili kao suho voće.
Zašto je bobičasto voće tako dobro?
Najveće dobrobiti bobičastog voća su fitokemikalije koje to voće sadrži. Fitokemikalije posjeduju antioksidativnu, protuupalnu te anti kancerogenu aktivnost, a jedna od najvećih skupina s navedenim djelovanjem su flavonoidi.
Flavonoidi se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Mnogi flavonoidi koji su prisutni u voću I povrću vrlo su ukusni za jesti. Poticanjem različitih životinje da jedu voće, sjemenke se širiti dalje, što povećava stopu preživljavanja biljke.
Postoji oko 6000 flavonoida ukupno koji su podijeljeni u pet glavnih skupina. Jedan od najvažnijih skupina koji se nalaze u bobicama su antocijanini. Ovaj flavonoid daje biljkama plavu ili ljubičastu boju, a poznato je da je vrlo snažno antioksidativno sredstvo koje pomaže kod skupljanja slobodnih radikala u našem tijelu I pomaže stanici da se obnovi, a studije pokazuju da pruža i zaštitu od UV zračenja.
Postoji ogroman raspon djelovanja flavonoida koji se nalaze u bobicama sa širim rasponom djelovanja nego samo kao antioksidativna sredstava. Pronađeno je da djeluju antibakterijski, antivirusno i antiinflamatorno i da poboljšavaju djelovanje pojedinih tvari kao što su vitamin C. Neki su čak bili povezani sa smanjenjem bora potičući proizvodnju kolagena. Dakle, konzumacija ovog voća ima mnoge prednosti za vaše zdravlje.