Ayurvedic-Massage

Koncepti liječenja prema Ayurvedi 1.dio

Ono po čemu se ayurveda razlikuje od klasične medicine jest multidisciplinarni pristup, a ne alopatski koji stavlja naglasak na lijekove. Za svaki poremećaj ili bolest postoji određena metoda. One se ugrubo mogu podijeliti u 3 skupine: pročišćavanje, palijativno liječenje i ostali oblici liječenja.

PROČIŠĆAVANJE

Ovaj proces, kao što samo ime govori, podrazumijeva uklanjanje toksina iz tijela. Sastoji se od 5 koraka,a to su: poticanje povraćanja (Vamana), poticanje pročišćivanja (Virechana), ispiranje crijeva (Basti), nazalno liječenje (Nasya) i puštanje krvi (Rakta mokshana).  Navedeni koraci su poznati još pod nazivom panchakarma.

PALIJATIVNO LIJEČENJE

U ovom načinu liječenja koriste se sredstva za smanjenje povećanih Dosha s ciljem liječenja bolesti ili ublažavanja simptoma. Takva sredstva mogu biti lijekovi za čišćenje tijela od toksina ili oni koji potiču probavu. Nadalje, radi se i o svima dostupnim “sredstvima” kao što su tjelovježba, izlaganje svježem zraku i suncu. Palijativno liječenje prema ayurvedi još uključuje tople obloge (Sweda karma) i vanjsku primjenu uljnih tvari za masažu (Sneha karma), te unutarnja upotreba.

Kada se govori o sredstvima liječenja u ayurvedi, oni se mogu podijeliti u 3 kategorije: minerali, odnosno metali (dolaze iz kovina, dragog kamenja i minerala), biljni preparati (dolaze iz trava i biljaka) i herbomineralni preparati (podrazumijeva kombinaciju biljaka i minerala).

OSTALI OBLICI LIJEČENJA

Ayurveda uključuje i poneke terapije neobičnih naziva kao što su riblja terapija za astmu, spolna terapija (vaajeekarana) i terapija pomlađivanja (rasaayana). Post je također dio ayurvedskih metoda rješavanja zdrastvenih problema.

SNEHA KARMA

Sneha karma je terapija koja služi kao predoperativni postupak panchakarmi. Zahvaljujući uljima postiže se gipkost tijela. Ulja se mogu uzimati oralnim putem ili primjenjivati u obliku masaže. Pritom masaža održava tjelesnu energiju, pospješuje cirkulaciju, uklanja toksine putem urina, znoja i sline, predstavlja zaštitu od poremećaja i iritacija Vaata i Kapha dosha. Osim navedenog, masaže imaju blagotvorni učinak na ekceme, svrab, plikove, seboreju. Djeluju i protiv glavobolje, nesanice, neurotransmisije, pretilosti itd. Masaže imaju poticajno djelovanje na spolnu vitalnost, mentalnu bistrinu i izdržljivost.

Pritiskom na ključne točke u tijelu potiče se protok limfe. Pritom je naziv sa limfni sustav Kapha prema ayurvedskom medicinskom sustavu. Kada se poboljša protok limfe, dolazi do povećanja serotonina što uvelike pomaže kod depresije, halucinacija, glavobolje, razdražljivosti i tjeskobe. Također, limfa sadrži, u odnosu na krv, više histaminaze-enzimi koji djeluju protiv alergija uzrokovane histaminom.

Kakav će učinak imati masaža, ovisi o dobi dana. Nadalje, važno je dobro poznavati muskulaturu i njezinu funkciju, strujanje tijela i slično. Za vrijeme zimskih mjeseci koriste se topla ili vruća ulja, a u ljetnim mjesecima hladna. Ulje treba nanijeti na pregibne točke prateći smjer kazaljke na satu, dok se na ostatak tijela nanosi u suprotnom smjeru rasta dlačica. Na taj način se limfa usmjerava prema srcu. Masažu je dobro započeti od gornjeg dijela nogu sa vanjske strane prema unutra. Potom se prelazi na bokove, bedra i donji dio leđa, slijedi prsni koš i ruke. Glava se masira posljednja. Kod kuće se mogu svake večeri masirati stopala, a glava svaki treći dan, ako nije moguće svakodnevno koristiti masažu.

Odabir ulja ovisi o Doshi, specifičnim stanjima i osjetljivosti kože. Primjerice, ulje sezama mogu koristiti sve tri Doshe. Brahmi ulje poboljšava san, a Mahaanarayana taila pomaže kod artritisa i bolova u mišićima.