ADHARA

ODRŽANA MALA ŠKOLA BILJNE PREHRANE

Ciklus od 4 radionice teorijske i praktične edukacije o biljnoj prehrani  s prigodnim popustom na individualne konzultacije.

Kome je namijenjena?

Radionice su namijenjene svima; veganima, vegetarijancima, osobama koje žele naučiti nešto novo, onima koji žele obogatiti svoje jelovnike biljnim namirnicama, alergičarima na jaja/mlijeko, kuharima koji žele obogatiti svoje znanje kako bi mogli uspješno odgovoriti sve većem zahtjevima za specifične obroke…

Radionice se sastoje od dva dijela, teorijskog i praktičnog. Na teorijskom dijelu obradit će se sve bitne teme iz područja biljne prehrane kroz kombinaciju stručnog znanja iz nutricionizma, dijetoterapije i Ayurvede kako bi se osigurali svi potrebni nutrijenti za dobro funkcioniranje organizma.

Na radionicama kuhanja polaznici će vidjeti i sudjelovati u pripremi cjelovitih, brzih i ukusnih obroka prilagođenim suvremenom načinu života. Osim što se neće koristiti namirnice životinjskog podrijetla, dobit će se detaljne upute kako prilagoditi obrok osobama na bezglutenskoj prehrani, osobama koje su alergične na soju i/ili orašaste plodove.

 

Broj radionica: 4

  1. Radionica: Prvi koraci biljne prehrane – upoznavanje s osnovnim pojmovima i namirnicama u biljnoj prehrani. Kreiranje tanjura pravilne biljne prehrane. Izrada doručka.
  2. Radionica: Kako osigurati potreban unos makro i mikronutrijenata?

Brz, ukusan i cjelovit  vege obrok – naglasak na proteinima, željezu i kalciju.

  1. Radionica: Biljna prehrana – mitovi, predrasude, zbilja.

Vege popečci i okruglice.

  1. Radionica: Prilagodba klasičnih recepata biljnom načinu prehrane – tips&tricks.

Deserti bez grižnje savjesti.

 

Voditelji: Ivana Šimić, mag. nutricionizma i Mr.sc. Irena Švenda magistra nutricionizma, B.S. in Ayurveda, mag. ing. bioproc. inž.

 

 

 

 

 

 

O voditeljicama:

Ivana Šimić, magistra nutricionizma i aromaterapeutkinja. Kao rezultat višegodišnje suradnje s Prijateljima životinja pružila joj se prilika za  dodatno obrazovanje iz područja biljne prehrane (Plant Based Nutrition) na Sveučilištu Cornell. Autorica je knjige Biljna prehrana za djecu vrtićke dobi koja je nastala u suradnji s Prijateljima životinja kao prva knjiga takve vrste izdana u Hrvatskoj. U Adhara centru radi u savjetovalištu kao nutricionist te vodi radionice kuhanja.

 

Mr. sc. Irena Švenda, magistra nutricionizma i magistra bioprocesnog inženjerstva, B.Sc. Ayurvede, fitoterapeutkinja, yoga terapeutkinja, konzultantica s bogatim iskustvom. Voditeljica Adhara centra za Nutricionizam i Ayurvedu.

 

 

 

Mala škola biljne prehrane – ciklus od 4 radionice

 

 

Predavanje

 

Radionica kuhanja

 

 

 

Ishodi edukacije

 

1. RADIONICA

Cilj: Upoznati polaznike s biljnim načinom prehrane i namirnicama koje se koriste te im pokazati kako  kreirati svoj tanjur pravilne prehrane. Demonstrirati izradu doručka.

 

 

Prvi koraci biljne prehrane – upoznavanje s osnovnim pojmovima i namirnicama u biljnoj prehrani

 

Doručak

 

Polaznici će moći:

 

Razlike između veganske/vegetarijanske/ cjelovite biljne prehrane

Tanjur pravilne biljne prehrane

Voće i povrće

Sjemenke i orašasti plodovi

Mahunarke

Žitarice

Začini

 

1. Mješavina žitarica

2. Vege omlet

3. Namazi – slatki i slani

*opisati i razlikovati vegansku/vegetarijansku/cjelovitu biljnu prehranu

*nabrojati skupine namirnica u biljnoj prehrani te povezati pojedine namirnice s pripadajućom skupinom

*definirati prehrambene vrijednosti određene skupine namirnica i njihove uloge u organizmu

*kreirati svoj tanjur pravilne biljne prehrane

*napraviti više opcija doručka

 

 

 

 

 

 

2. RADIONICA

Cilj: Objasniti polaznicima koje namirnice koristiti i na koji način ih pripremati kako bi osigurali sve potrebne mikro i makronutrijente. Pokazati kako se priprema brz, ukusan i cjelovit vege obrok.

 

Kako osigurati potreban unos makro i mikronutrijenata?

 

Brz, ukusan i cjelovit vege obrok- naglasak na proteinima, željezu i kalciju

 

Polaznici će moći:

 

Najbolji biljni izvori proteina

Biljni izvori masnoća

Izvori željeza i kalcija, kako povećati njihovu iskoristivost

B12, vitamin D i omega 3 masne kiseline – izvori iz hrane i suplementi

 

1. Veganski sushi bowl

2. Gusto varivo od kelja, bijelog graha i batata s kus – kusom

3.  Kvinoja s gljivama i špinatom

*prepoznati i usporediti izvore makro i kritičnih mikronutrijenata iz biljnih izvora

*kombinirati namirnice da se zadovolje potrebe za nutrijentima

* odabrati i pripremiti namirnice da se poveća iskoristivost nutrijenata

*izdvojiti kritične nutrijente i prepoznati važnost suplementacije u skladu s individualnim potrebama

* napraviti brze, ukusne i cjelovite vege obroke

 

 

3. RADIONICA

Cilj: Opisati najčešće mitove i predrasude o biljnoj (veganskoj, vegetarijanskoj) prehrani. Objasniti zdravstvene dobrobiti dobro isplanirane i uravnotežene biljne prehrane. Pokazati način pripreme vege popečaka i okruglica.

 

Biljna  prehrana- mitovi, predrasude, zbilja Vege popečci i okruglice Polaznici će moći:
Najčešći mitovi i predrasude

Zdravstvene prednosti vege prehrane

 

1. Popečak od leće

2. Vege okruglice od patlidžana

3. Okruglice od graška i prosa

 

 

*dati primjere i opisati najčešće mitove i predrasude vezane uz biljnu prehranu

* dati primjere o zdravstvenoj prednosti vege prehrane

*izraditi vege popečke i okruglice

 

4. RADIONICA

Cilj: Pokazati zamjene za namirnice životinjskog podrijetla u pripremi jela. Demonstrirati pripremu ukusnih i nutritivno bogatih, funkcionalnih deserata bez glutena, jaja, mlijeka i soje.

 

Tip&tricks Deserti bez grižnje savjesti Polaznici će moći
Kako prilagoditi klasične recepte biljnom načinu prehrane Čoko kolač od prosa

Sirova makovnjača

Voćna salata s karamelom od badema

Smoothie Pina Colada

 

 

*primijeniti dobivene informacije u kreiranju vlastitog jelovnika

*prilagoditi klasične recepte biljnom načinu prehrane

*napraviti ukusne i nutritivno bogate deserte prilagođene i alergičarima