masala-čaj

Masala čaj- ukusna šalica zdravlja

Masala čaj je aromatizirani čaj napravljen namakanjem crnog čaja s mješavinom aromatičnih začina i začinskim biljem.

Podrijetlom iz Indije ovaj napitak je stekao popularnost širom svijeta te je postao vrlo značajan u svakodnevnoj uporabi. Tradicionalno se priprema od kardamoma, štapića cimeta, usitnjenog klinčića, mljevenog đumbira i crnog papra zajedno s lišćem crnog čaja. Neke verzije uključuju vrećice čaja i praškaste smjese. Sve te biljeke prokuhaju se u mješavini mlijeka i vode kako bi se arome i aktivne tvari otopile. U nekim mjestima izraz “chai” se jedino može odnositi na ovo piće.

Recept za pripremu čaja:

3 šalice mlijeka

1,5  šalica vode

2 mahune kardamoma

1 štapić cimeta, razbijen u komadiće

1/4 žličice naribanog đumbira

1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra

2 žlice šećera

2 žlice crnog čaja (bez kofeina je najbolje)

Priprema:

Sve zajedno stavite kuhati otprilike 15 minuta otkad zakuha, zatim procijedite i poslužite.

Vrlo je zdrav upravo zbog začina koji se stavljaju u njega. Đumbir poboljšava probavu, spriječava i drži pod kontrolom čir želuca, štiti od simptoma prehlade i gripe, te potiče cirkulaciju krvi. Također je pokazano da je vrlo jak inhibitor upalnih spojeva koji pridonose artritisu i reumatskim bolestima. Isto tako smanjuje kolesterol u krvi poboljšavajući funkciju jetre. Cimet može sniziti LDL kolesterol i ima regulatorni učinak na šećer u krvi, što je osobito korisno za osobe s dijabetesom tipa 2. Cimet je poznat po svojim antifungalnim  i antibakterijskim svojstvima. Također je poznat da suzbija loš dah. Za kardamom je poznato da pospješuje apetit, poboljšava probavu i smanjuje  kiselost u želudcu. Također je koristan u sustavu urinarnog trakta i smatra se čistačem bubrega. Klinčići su poznati kao ljekoviti začin već stoljećima. Zna se da imaju antibakterijsko, antivirusno, antifugalno i antiseptička svojstva. Također su poznati da pomažu kod bolesti probavnog sustava i promiču dobru probavu, I ubrzavaju metabolizam.

Crni papar je snažan antioksidans. Poznato je da poboljšava probavu i promiče zdravlje crijeva. Također ublažuje začepljenje nosa I zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima učinkovit je lijek kod respiratornih tegoba uključujući prehladu, kašalj i gripu.

Ipak treba znati da nije masala čaj za svakoga. Kod upala sluznice probavnog sustava ili povišenog tlaka treba ga izbjegavati. U odnosu na čisti crni  manje podražuje središnji živčani sustav.