Mountain-Fit–Edukacija-o-prehrani-i-tjelesnoj-aktivnosti-u-prirodi-adhara-ayurveda-nutricionizam

Mountain-Fit projekt za djecu

Artha centar za nutricionizam i zdravlje u suradnji s OŠ Ivan Merz iz Zagreba.

Mountain-Fit – Edukacija o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u prirodi za djecu, roditelje i nastavnike s ciljem promjene životnih navika.

Ove godine osnovna škola Ivana Merza bila je partner na projektu pod nazivom „Mountain-Fit – Edukacija o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u prirodi za djecu, roditelje i nastavnike s ciljem promjene životnih navika“.

U sklopu projekta učenici su prošli slijedeće radionice pod zajedničkim nazivom “Mountain-Fit”:

“Kuham i cool sam” – radionica kuhanja za djecu, gdje su se kroz praktičan rad i igru učili pravilnoj prehrani i stjecanju zdravih navika. Kroz  prvu radionicu kuhanja pripremali smo doručak, u grupama razvijali kreativne recepte za mješavine žitarica, voća i sjemenki, miksali domaće namaze za sendvič, sjeckali povrće i njime kasnije obogatili sendvič. Kušali smo jedni od drugih i razmišljali koji bismo još začin dodali da bude još bolje.  Pokazalo se da djeca lakše usvajaju pravilne navike kada samo sudjeluju u procesu stvaranja jela, u pozitivnom okruženju i nekim „čudom“ to isto jelo koji je prije bilo „bljak – neću niti probati“, sada postaje „cool“. Pa smo se s pravom nazvali „Kuham i cool sam“!

Mjesto održavanja: kuhinja  u na adresi Antunovac 27; Zagreb ,  Adhara d.o.o.

Trajanje radionice : 12.30 h – 17.00 h s dolaskom ispred škole i odlaskom do škole

Trajanje radionice: 3 školska sata

Svakog dana radionice je pohađalo 10 učenika, dok je nas voditelja uglavnom bilo troje!

Male grupe, uz puno pomoći voditelja!

Više o radionici možete pogledati OVDJE.

 

 

“Razigrana priroda” – radionica o dobrobitima kretanja i tjelesne aktivnosti, u prirodi, koja se sastojala od igara orijentacije (snalaženja u prirodi) gdje je u jednoj cilj bio pronalazak blaga, a blago je zdravlje i sreća nakon tjelesne aktivnosti, zatim igra „Branje voćaka i povrća“ kroz štafetu, trčanje i preskakanje, a svaka ubrana voćka nosila je malu zdravu poruku o njoj samoj (npr. naučili smo da mrkvica dobra vid, a da jabuka sprečava zatvor). Kako bismo izoštrili fokus i vratili pažnju na detalj, a taj detalj je na niti obješena jabuka koja se ljulja, dobili smo nevjerojatan zadatak da pojedemo jabuku bez upotrebe ruku. Ova igra pokazala nam se jako simpatičnom, htjeli smo igrati još i još, a i jabuka nam je postala dražom.

Kroz radionicu „Razigrana priroda“ putem igara osvještavale su se potrebe i dobrobiti kretanja, posebno kretanja na otvorenom (u ovom slučaju u prekrasnoj prirodi parka-šume Jelenovac), na svježem zraku, te da nije isto igrati se s kompjuterom ili s prijateljem „u živo“ kada ga možeš dotaknuti, poškakljati ili se čak malo namrštiti na njega, pa ga opet zagrliti za oprost.

Mjesto održavanja: park šuma Jelenovac

Trajanje radionice : 12.30 h – 17.00 h s dolaskom ispred škole i odlaskom ispred škole

Trajanje radionice: 3 školska sata

Svakog dana radionice pohađalo samo 10 učenika

 

Obje radionice imale su cilj stvaranja zdravih navika u prehrani i kretanju, kako bi se očuvalo zdravlje u dječjoj dobi, prevenirao nastanak pretilosti i bolesti koje ju prate, te niza bolesti današnjice poput hiperaktivnosti, ADHD poremećaja, te sve češći manjak pažnje, strpljena i upornosti, vidljiv u velikom broju djece.

Mountain-Fit projekt za djecu, nastao je kao potreba zajednice da spriječimo rast pretilosti, depresije i drugih nezaraznih bolesti što je posljedica smanjene kvalitete života nastale zbog loših navika u prehrani, nedovoljno kretanja i tjelesne aktivnosti, a povećana upotreba elektronskih sadržaja kojima djeca zaokupljaju svoje vrijeme.

Mountain – Fit tim čine, nutricionisti, kineziolog, trener i planinski vodič koji su svoje znanje i kompetencije, i ljubav prema prirodi, kretanju i pravilnoj prehrani, objedinili sa željom da naprave mali zdravi pomak u zajednici.

Voditeljica projekta je mr.sc. Irena Švenda, mag. nutricionizma (www.irenasvenda.com).

Na ovom projektu kao voditelji i asistenti sudjelovali su i svoje vrijeme posvetili djeci:

Eni Berger, Franjo Kmet, Tomislav Petrović, Sandra Tomljanović, Irena Švenda

 

Projekt je pod pokroviteljstvom i interesom za Grad Zagreba, Gradski ured za zdravstvo, natječaj iz područja promicanja zdravlja za 2014. godinu.

 

Za dio posuđa na radionicama zaslužan je Zepter koji nam je dao posuđe na korištenje, a paštete od slanutka i leće brzlo i lako smo smiksali sa mixy štapnim mikserom.