Ayurvedic-Massage

Koncepti liječenja prema Ayurvedi 1.dio

Ono po čemu se ayurveda razlikuje od klasične medicine jest multidisciplinarni pristup, a ne alopatski koji stavlja naglasak na lijekove. Za svaki poremećaj ili bolest postoji određena metoda. One se ugrubo mogu podijeliti u 3 skupine: pročišćavanje, palijativno liječenje i ostali oblici liječenja.

PROČIŠĆAVANJE

Ovaj proces, kao što samo ime govori, podrazumijeva uklanjanje toksina iz tijela. Sastoji se od 5 koraka,a to su: poticanje povraćanja (Vamana), poticanje pročišćivanja (Virechana), ispiranje crijeva (Basti), nazalno liječenje (Nasya) i puštanje krvi (Rakta mokshana).  Navedeni koraci su poznati još pod nazivom panchakarma.

PALIJATIVNO LIJEČENJE

U ovom načinu liječenja koriste se sredstva za smanjenje povećanih Dosha s ciljem liječenja bolesti ili ublažavanja simptoma. Takva sredstva mogu biti lijekovi za čišćenje tijela od toksina ili oni koji potiču probavu. Nadalje, radi se i o svima dostupnim “sredstvima” kao što su tjelovježba, izlaganje svježem zraku i suncu. Palijativno liječenje prema ayurvedi još uključuje tople obloge (Sweda karma) i vanjsku primjenu uljnih tvari za masažu (Sneha karma), te unutarnja upotreba.

Kada se govori o sredstvima liječenja u ayurvedi, oni se mogu podijeliti u 3 kategorije: minerali, odnosno metali (dolaze iz kovina, dragog kamenja i minerala), biljni preparati (dolaze iz trava i biljaka) i herbomineralni preparati (podrazumijeva kombinaciju biljaka i minerala).

OSTALI OBLICI LIJEČENJA

Ayurveda uključuje i poneke terapije neobičnih naziva kao što su riblja terapija za astmu, spolna terapija (vaajeekarana) i terapija pomlađivanja (rasaayana). Post je također dio ayurvedskih metoda rješavanja zdrastvenih problema.

SNEHA KARMA

Sneha karma je terapija koja služi kao predoperativni postupak panchakarmi. Zahvaljujući uljima postiže se gipkost tijela. Ulja se mogu uzimati oralnim putem ili primjenjivati u obliku masaže. Pritom masaža održava tjelesnu energiju, pospješuje cirkulaciju, uklanja toksine putem urina, znoja i sline, predstavlja zaštitu od poremećaja i iritacija Vaata i Kapha dosha. Osim navedenog, masaže imaju blagotvorni učinak na ekceme, svrab, plikove, seboreju. Djeluju i protiv glavobolje, nesanice, neurotransmisije, pretilosti itd. Masaže imaju poticajno djelovanje na spolnu vitalnost, mentalnu bistrinu i izdržljivost.

Pritiskom na ključne točke u tijelu potiče se protok limfe. Pritom je naziv sa limfni sustav Kapha prema ayurvedskom medicinskom sustavu. Kada se poboljša protok limfe, dolazi do povećanja serotonina što uvelike pomaže kod depresije, halucinacija, glavobolje, razdražljivosti i tjeskobe. Također, limfa sadrži, u odnosu na krv, više histaminaze-enzimi koji djeluju protiv alergija uzrokovane histaminom.

Kakav će učinak imati masaža, ovisi o dobi dana. Nadalje, važno je dobro poznavati muskulaturu i njezinu funkciju, strujanje tijela i slično. Za vrijeme zimskih mjeseci koriste se topla ili vruća ulja, a u ljetnim mjesecima hladna. Ulje treba nanijeti na pregibne točke prateći smjer kazaljke na satu, dok se na ostatak tijela nanosi u suprotnom smjeru rasta dlačica. Na taj način se limfa usmjerava prema srcu. Masažu je dobro započeti od gornjeg dijela nogu sa vanjske strane prema unutra. Potom se prelazi na bokove, bedra i donji dio leđa, slijedi prsni koš i ruke. Glava se masira posljednja. Kod kuće se mogu svake večeri masirati stopala, a glava svaki treći dan, ako nije moguće svakodnevno koristiti masažu.

Odabir ulja ovisi o Doshi, specifičnim stanjima i osjetljivosti kože. Primjerice, ulje sezama mogu koristiti sve tri Doshe. Brahmi ulje poboljšava san, a Mahaanarayana taila pomaže kod artritisa i bolova u mišićima.

Read more
tipovi-yoge

Koji je moj tip yoge?

Jeste li u potrazi za načinom kako ponovno postati fit, obnoviti mišićnu masu, poboljšati fleksibilnost mišića, ali istodobno i kako opustiti um i poboljšati opće raspoloženje u isto vrijeme? Ako je tako, yoga može biti savršen odgovor na vaše pitanje. Ova drevna umjetnost datira još od prije 5000 godina, a danas je jedan od najpopularnijih oblika vježbanja u cijelom svijetu. Yoga nudi mnoge zdravstvene prednosti uključujući povećanje snage, ravnoteže, energije te smanjenje stresa s kojim se većina nas svakodnevno bori, također pomaže pri prevenciji ili kontroliranju bolesti i depresije. Postoji mnogo različitih vrsta yoge, tako da je lako pronaći stil koji će odgovarati upravo vama i vašim mogućnostima.

Tipovi yoge

Hatha

Hatha je odličan tip yoge za početnike ili one koji traže uklanjanje stresa, jer uključuje usporene i nježne poze, kontrolira dah i meditaciju. To je kombinacija osnovnih elemenata yoge i dobra polazna točka za početnike.

Vinyasa

Vinyasa uključuje yogu brzog tempa i sinkroniziranog disanja. Često se naziva “flow” yoga jer se pokreti i dah stapaju u glatki kontinuirani pokret. To je odličan tip za one koji traže aktivniji oblik yoge.

Ashtanga

Ashtanga je vrlo intenzivan oblik yoge, a najprikladnija za one koji već imaju iskustva s njom. To uključuje postojano disanje i kontinuirane poze. Vrlo je dobra za povećanje snage mišića i tonus i često se naziva ‘power yoga’ zbog svoje fizički zahtjevne prirode.

Bikram

Bikram yogu osmislio je Bikram Choudhury 1970. u Los Angelesu te je postala poznata kao “hot yoga”. Vježbači rade na seriji od 26 poza u dobro zagrijanoj prostoriji. To pomaže da se opuste mišići, poveća fleksibilnost i detoksicira tijelo znojenjem.

Restorative

Restorative yoga fokusira se na povezivanje tijela i uma i sastavljena je od položaja važnih za vraćanje energije tijelu. Vježbe mogu uključivati rekvizite kao što su deke, užad i blokovi za poravnavanje tijela i mnoge od poza izvode se u ležećem položaju.

Bilo da je vaš cilj oslobađanje stresa i napetosti nakon napornog dana usklađivanjem uma i tijela ili znojenjem kroz intenzivni trening ovdje ćete sigurno naći stil yoge koji odgovara baš vama. Vježbanjem yoge ne samo da ćete izgledati i osjećati se dobro, ona Vam može pomoći u otklanjanju visokog krvnog tlaka, bolesti srca i depresije.

 

“Yoga je kao glazba: ritam tijela, melodija misli i harmonija duše kreira simfoniju života.” B.K.S. Iyengar