kolesterol

Namirnice s oznakom „Nizak kolesterol”

Kada kupujete i vidite stavku koja kaže da je niska razina kolesterola, još uvijek trebate provjeriti etiketu hrane. Ako je namirnica bogata zasićenim mastima, može povećati vaš LDL (“loš”) kolesterol. Također provjerite veličinu pakiranja. Možda je manja nego što mislite, a ako jedete previše, unijet ćete više kolesterola nego što ste mislili.

Kava

Vaša jutarnja šalica mogla bi vam dati razinu kolesterola koju niste očekivali. U turskoj kavi se nalazi kafestol, spoj koji povećava razinu LDL ili “loš” kolesterol. Espresso ga također sadrži, ali veličine posluživanja su male, pa se treba manje brinuti. Ako pijete kavu iz kafića koja prolazi kroz filter sigurni ste, jer filer hvata kafestol.

Tajlandska kuhinja

Tajlandska hrana je začinjena i ukusna, ali može podići kolesterol ako ne odabirete pažljivo. Tajni sastojak? Kokosovo mlijeko. Ono čini smjesu glatkom i bogato je zasićenim mastima.

Škampi

Vjerojatno ste čuli da su morski plodovi dobar izbor u smislu kolesterola. To je istina, ali škampi su izuzetak. Jedno serviranje, čak i ako ih kuhate bez masnoća, ima oko 190 miligrama kolesterola. Preporučuje se ograničavanje kolesterola na 300 miligrama dnevno ili 200 miligrama dnevno ako imate bolest srca ili visok kolesterol.

Tortilje od pšeničnog brašna

Da biste inapravili super taco, morate početi s temeljima. Tortilje od brašna – čak i one od cjelovite pšenice – mogu zvučati kao najbolji izbor, ali nisu. One su većinom bogatije zasićenim mastima nego što su to kukuruzne tortilje.(Uz pretpostavku da ne napržite svoje kukuruzne tortile u ulju, naravno.) Kupite kukuruznu tortilju (provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da nije napravljena na masti) i dodajte piletinu sa žara i sočnu rajčicu.

Iznutrice

Iznutrice kao što su jetra i bubrezi bogatiji su kolesterolom od drugih dijelova mesa. Goveđa jetra je bogata željezom, iako postoje druge namirnice koje nisu iznutrice,a mogu obogatiti vaš organizam željezom. Možete uživati jednom mjesečno u ovakvom obroku. Za prilog možete pojesti salatu.