Matičnjak

Impresivne zdravstvene prednosti matičnjaka

Matičnjak je poznat kao biljka koja pomaže u očuvanju zdravlja.Poznat je učinak biljke na snagu i dugovječnost. Pročitajte o zdravstvenim prednostima upotrebe matičnjaka. Matičnjak se koristi stoljećima kako bi se riješio problem nesanice. Neki potvrđuju da čista, slatka aroma eteričnog ulja potiče osjećaj opuštanja.

Matičnjak potiče miran san, pa se preporuča kod problema s nesanicom. Jedna provedena studija pokazuje kako su djeca mirno spavala tijekom noći, ukoliko bi im roditelji dali čaj s dodatkom matičnjaka. Ispitivanje kontrolirano placebom pokazalo je da žene u menopauzi koje pate od isprekidanog sna bile su odmornije nakon uzimanja matičnjaka i valerijanskog ekstrakta. Prva kozmetička uporaba matičnjaka seže od 14. stoljeća, kada ga  je ugarska kraljica navodno koristila za ublažavanje bora na licu. Danas se i dalje preporučuje za poboljšanje izgleda kože. Matičnjak sadrži hlapive sastojke, kao što su kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina i rosmarinska kiselina koje, djelujući zajedno, pomažu prirodni odgovor našeg tijela na štetne mikroorganizme koji uzrokuju  loš zadah iz usta. Australska studija izvijestila je o poboljšanju budnosti kod sudionika koji su konzumirali čaj s dodatkom matičnjaka. Prijavljene nuspojave, ako ih možemo tako nazvati uključuju smirenost i pozitivno raspoloženje. Balzam od limuna je sadrži antioksidanse koji štite stanice od slobodnih radikala. Studije o eugenolu i rosmariničnoj kiselini pokazuju da podržavaju zdravo starenje mozga. Popis moćnih antioksidansa uključuje ferulinsku kiselinu, kafeinsku kiselinu i kvercetin. Iako su preliminarna, istraživanja pokazuju da matičnjak može održati normalnu razinu šećera u krvi.

Kako upotrebljavati matičnjak kod kuće

Postoji nekoliko načina za korištenje matičnjaka. Mnogi ljudi koriste matičnjak u obliku čaja ili dodataka. Eterično ulje matičnjaka ima nevjerojatne primjene u aromaterapiji. Bez obzira na način upotrebe, matičnjak je uvijek najbolji izbor. Zbog svojih umirujućih svojstava, matičnjak je bitan sastojak mnogih vrsta popularnih proizvoda za njegu kože i kozmetičkih proizvoda.