pulse-diagnosis

Što nam to može reći naš puls?

Ayurvedska medicina koristi pulse kao oblik dijagnoze, budući da je stvorena prije 5000 godina. Oni koji su upoznati sa suvremenom ayurvedskom medicinom razmišljaju o scenariju gdje indijski liječnik uzima puls i gleda vaš jezik, a onda vam može reći ono što ste prethodne večeri jeli za večeru. Iako mnogi intuitivni liječnici imaju tu sposobnost, ovaj se rad više bavi metodologijom pulsa. Što traže liječnici?

Kako protumačiti svoje nalaze? Što naš puls može pokazati zdravstvenom djelatniku? To će nam postati jasnije kad počnemo shvatiti što je puls i što nam to poručuje. Cilj ove analize nije utvrditi učinkovitost pulsa kao metode dijagnoze već jasnije razumijevanje metodologije pulsa kao dijagnostičkog alata.

U ayurvedskoj medicini puls se koristi zajedno s Darshanom (čistim promatranjem i pregledom), i Prashnom (ispitivanje). To su sve tri metode koje se moraju koristiti za postizanje potpune dijagnoze. Pulsna dijagnoza najbolje se shvaća kroz učenje onih koji ga prakticiraju i podučavaju najdulje. Ukupna metoda uzimanja pulsa počinje postavljanjem prstiju. Pokazni prst se nalazi ispod radijalnog stiloida. Radijalni stiloid je izbočena zglobna kost na palčastoj strani ruke primatelja pulsa. Srednji prst i prst prstiju smješteni su pored prstiju. Pulsirajući prsti se prilagođavaju duž donje strane ruke kako bi pronašli gdje je najjači puls.

Puls je prolazak krvi kroz arterije dok se kreće iz srcaprema ciljanim tkivima. Krv nosi hranjive tvari u svaku stanicu u tijelu, baš kao što se misao prebacuje kemijskim reakcijama u stanicama istodobno, inteligencija se nalazi u krvi u informacijama koje nosi u svakoj stanici. U ayurvedi su te informacije prikupljene od 5 elemenata: zemlje, vode, vatre, zraka i etera. To su znanstvene zgrade Ayurvede. 5 elemenata koristi se za objašnjenje jednostavnih pojmovima što je znanost odredila složenim eksperimentima.

Ovi elementi se kombiniraju na tri različita načina u fizičkom obliku. To su Doshe, psiho-fiziološki funkcionalni principi tijela. Tri su Doshe: Vata koja kombinira elemente zraka i etera. Pitta je vatra i voda. Kapha je voda i zemlja. Možemo pronaći Doshe u kvalitetama i teksturama koje se mogu osjetiti u pulsu. Dosha ima konkretne kvalitete koje se stvaraju kada se njihovi elementi kombiniraju. Doshe su kombinacije elemenata koje se ne nalaze samo u tijelu, nego i u okolišu.

Kao i za okoliš, Doshe mogu biti podrška ili destrukcija za naše cjelokupno blagostanje. Doshe i njihove osobine također se nalaze u pulsu. Razmislite o pulsu poput kardiograma: čitanje pomoću računala grafički bilježi fizički ili funkcionalni aspekt srca. Kao grafikon koji je skiciran preko zaslona računala, impuls ima vlastitu brzinu, vrh, val, amplitudu i prestanak.

Ove pojedinačne osobine definiraju ukupno kretanje, kvalitetu i ritam pulsa. U ovim širim kategorijama Doshe: Vata, Pitta i Kapha se možu razlikovati na temelju manjih pokreta grafički skiciranog kardiograma. U dijagnostici pulsa naši prsti postaju receptori koji prenose informacije srčanog ritma grafički u konkretniju sliku. Gati (pokret) najbolje definira prirodni svijet.

Gati se smatra najvažnijim dijelom pulsa jer čini val naše kompjuterizirane slike ili kretanje životinje. Vata ima kvalitetu zmije. Pitta je žaba. Kapha je plamenac.

Vata ima 80-90 otkucaja u minuti. Pitta ih ima 70-80, a Kapha 60-70. Ritam pulsa može biti nepravilan ili redovit. Neravnomjerni impuls nema prepoznatljiv uzorak. Njegov intenzitet i ritam lutaju. Vata je nepravilna. Redoviti puls u skladu, pumpa u istom ritmu i amplitudu. Njegovi vrh i val su ravni. Pitta je redovito nepravilna, što znači da ako preskače ritam uvijek preskače isti taj ritam, pa se uzorak ponavlja. Amplituda impulsa je jaka ili što znači da su snažni udarci u prste. Pitta intenzitet je visok, Kaphina konzistentnost je umjerena, a Vatina varijabilnost je niska. Sveobuhvatne karakteristike svake doshe su: Vata je slaba i lagana, dok ulazi u prste. Pitta se čvrsto i jasno uvlači u prste. Kapha klizi u prste polagano.